Acţiunea se desfăşoară într-un loc vag din punct de vedere geografic, intitulat de autor „Pădurea Ardenilor” („Forest of Arden”, n.r.). Este posibil ca Shakespeare să fi dat numele pădurii după cel al mamei sale, pe care o chema Mary Arden sau sa se fi inspirat de numele pădurii apropiate de locul natal, Stratford-upon-Avon.
Cum vă place este o comedie pastorală care, deşi a fost scrisă între 1599 si 1600, a apărut publicată abia la 1623, după moartea lui Shakespeare. Povestea e inspirată din nuvela lui Thomas Lodge, „Rosalinda”. Se bănuieşte că prima punere în scenă a piesei datează de la 1603.
În Cum vă place, Shakespeare reia tema din „Romeo si Julieta”, tema iubirii aprinse de la prima privire. O alt[ temă reluată este aceea a conştientizării lumii ca „theatrum mundi” („lumea ca un teatru”, nr.r.), în care oamenii sunt doar simpli actori…
Personajul principal, Rosalinda, fuge în Pădurea Ardenilor pentru a găsi siguranţa şi, speră ea, şi iubirea. Dintre actriţele care i-au dat viaţă Rosalindei pe scena Broadway, s-a făcut remarcată Katharine Hepburn, a cărei interpretare a rămas memorabilă.
Prima dată publicată la 1602 (potrivit datelor de arhiva, deşi se speculează că data corectă ar fi mai devreme doi-trei ani), această comedie se pare că a fost scrisă până la 1597. Este singura piesă shakespeariană care descrie exclusiv viaţa clasei de mijloc englezeşti din era elisabetană. „Nevestele vesele din Windsor” a fost, ocazional, adaptată şi pentru spectacole de operă.
Sursa de inspiraţie pentru această comedie pare a fi o colecţie de povestiri semnate Giovanni Fiorentino.
A existat un zvon potrivit căruia Shakespeare a primit ordin de la Regina Elisabeta să scrie această piesă, cu menţiunea ca personajul principal, Falstaff, sa fie îndrăgostit. Într-adevar, piesa face referire la un duce german, Sir John Falstaff, care este în general considerat a fi Frederick I, duce de Württemberg, care a vizitat Anglia în 1592 dar, în cele din urmă, s-a instalat în Stuttgart, la 6 noiembrie 1603.
În „Nevestele vesele…”, Falstaff soseşte la Windsor aproape sărăcit. De aceea, decide să obţină bani de la două femei măritate, doamnele Ford si Page. Astfel, le trimite scrisori identice de amor. Dar povestea se complică, căci cei care trebuiau să ducă biletelele doamnelor îl refuză pe Falstaff…
Visul unei nopţi de vară este o comedie romantică scrisă cândva în mijlocul anilor 1590. Acţiunea prezintă aventurile a patru iubiţi din Atena şi a unui grup de actori amatori într-o pădure luminată feeric de Luna şi relaţiile care se creează între personajele umane şi spiriduşii care locuiesc în pădure. Astăzi, această piesă este una dintre cel mai jucate comedii ale Marelui William. Nu se ştie exact când a fost, de fapt, scrisă sau jucată prima data piesa, dar se poate plasa cronologic oricând între 1595 si 1596, plasare temporală bazată pe aluzia făcută de Edmund Spenser în a sa „Epithalamion”. Unii au teoretizat că piesa ar fi fost scrisă pentru o nuntă aristocratică, întrucât numeroase nunţi în această clasă socială avuseră loc în 1596. Altii au sugerat că piesa ar fi fost scrisă pentru Regina pentru sărbătorirea zilei Sfântului Ion, dar nu există dovezi clare în favoarea vreuneia dintre sugestii. Oricum, presupunând că unul din motivele enunţate ar fi fost adevărat, piesa s-ar fi jucat în premieră la „The Theatre” şi, mai apoi, la „The Globe”, ambele din Londra.
De acelaşi autor
Othello. Troilus şi Cresida. Macbeth. (Colecţia Adevărul)
Leave a Reply