„Cărţile lui Vladimir Tismăneanu sînt daruri oferite cititorilor. Fascinaţia pe care ele o exercită este expresia unei inteligenţe vii, care îşi întreţine flacăra din acceptarea provocărilor morale, teoretice, politice şi culturale ale celui mai complicat secol din istoria umanităţii.”
Dan Pavel (Prefaţă la volumul Scrisori din Washington de Vladimir Tismăneanu)
„Publicul unui asemenea autor ştie bine la ce să se aştepte cînd deschide cărţile sale, şi anume el trebuie să se aştepte la ceva neaşteptat. Întotdeauna Vladimir Tismăneanu mi-a împlinit aşteptările. El se plasează, deci, în paradoxul marelui autor: împlineşte aşteptările de a fi neaşteptat, viu, provocator.” Sever Voinescu, Dilema
„Ce pot să afirm cu siguranţă este că aceste scrisori din Washington sînt ca nişte guri de oxigen pentru cititorul român înglodat în smîrcurile ideologiilor putrezite şi complet aburit de politicile zădărniciei generale.” Dan C. Mihăilescu, Ziarul de duminică
„O sursă a originalităţii lui Vladimir Tismăneanu este combinaţia de fapt autentificat istoric şi de reverie plină de farmec. El însuşi o arhivă uluitoare a celor mai incredibile întîmplări din culisele comunismului românesc şi internaţional, pune în astfel de naraţiuni întreaga subtilitate a unui istoric al mentalităţilor şi expresivitatea unui creator epic. A spune că Vladimir Tismăneanu a impus în România politologia de tip occidental e un truism. Volumele româneşti ale lui Vladimir Tismăneanu sînt încercări programatice de a fundamenta o disciplină.”
Mircea MihăieŞ, Cuvîntul
„Participînd constant la dezbaterile intelectuale din Statele Unite (şi, în general, din lumea occidentală), cît şi la cele din România (şi, în general din lumea post-comunistă), profesorul Vladimir Tismăneanu reuşeşte să se adecveze acestor foarte diferite sisteme de referinţă tocmai fiindcă le tratează cu egală seriozitate şi cu egală lipsă de complexe.”
Caius Dobrescu, Observator cultural
„Vladimir Tismăneanu este unul dintre românii care s-au impus şi sînt citiţi, studiaţi, admiraţi dincolo de ceea ce reprezintă valoarea lor (supra)naţională, dincolo de apartenenţa cetăţenească fie ea americană, fie ea franceză – sînt cunoscuţi şi recunoscuţi ca fiinţe planetare şi creatori de care sînt legate destinele noastre spirituale.”
Leonard Oprea
„Prin această sensibilitate mereu în alarmă faţă de radicalismul fanatic, Vladimir Tismăneanu este cu siguranţă unicul eseist politic român comparabil cu polonezul Adam Michnik.”
Mircea Iorgulescu, „22”
De acelaşi autor
Refuzul de a uita. Articole şi comentarii politice (2006-2007)
Leave a Reply