Băiat cu şcoală, başca descurcăreţ pre limba lui Voltaire şi dezertor din armata ce luptase contra sovieticilor, Vlad Muşatescu este acceptat (1945-’46) în redacţiile ziarelor craiovene „Înainte“ şi „Situaţia“. Ajunge iar la Bucureşti, promovat pe post de ditamai preşedinte director general al Editurii „Europolis“, finanţată de comunişti. Îi editează lui Arghezi „Cartea cu jucării“, rătăcind desenele Mitzurei, şi scrie în draci.
În 1948, instituţia falimentează, iar PDG-ul este trecut la munca de jos la sectorul tehnic al Editurii de Stat. Îl cunoaşte, dormind efectiv la post, pe directorul A. Toma, poet la modă în acei ani tulburi şi autor, printre altele, al penibilelor versuri „imperialist american/cădea-ţi-ar bomba în ocean“.
Ca o paranteză la rândurile ce urmează ar fi de spus, în maniera „râd, dar nu-i râsul meu“, proprie autorului, că „Magdalena şi Târţoi, aventura plină de gingăşie a doi copii“ i-a fost inspirată de amorul său juvenil pentru o Mariană. Donşoară cu un copil de „tip floricol“ la activ şi amantă a patronului său librar din Craiova, Nicky Bădescu. Avidă de măritiş cu orice chip, juna pusese ochii pe Târţoiul sentimental…
De acelaşi autor
La sud de lacul Nairobi. Expediţia Nisetrul Doi. (Colecţia Adevărul)
Leave a Reply