Elena Ceauşescu, un personaj malefic, al cărui sfârşit crud şi nemilos a sporit tragismul unei vieţi trăită trufaş şi necugetat.
A scrie o naratiune în stil memorialistic pentru a relata un număr impresionant de episoade, întâmplări şi ipostaze petrecute cu mult timp în urmă, de-a lungul a două decenii, pe un fundal spaţial aproape planetar, nu este strădanie uşoară. Cu atât mai mult cu cat subiectul naraţiunii – Elena Ceausescu – este unul intrat în memoria colectivă ca un personaj malefic, al cărui sfârşit crud şi nemilos a sporit tragismul unei vieţi traită trufaş şi necugetat.
Violeta Năstăsescu, interpreta oficială a soţiei dictatorului comunist, reuşeşte în cartea Elena Ceauşescu. Confesiuni fără frontiere acest dificil demers bazându-se pe o excelentă memorie, bun-simţ, tact, echilibru şi obiectivitate – atât de necesare unui narator care doreşte să trateze un asemenea subiect delicat sine ira et studio. Autoarea preferă să relateze cu puţine comentarii personale întâmplările şi situaţiile la care a fost martoră şi să lase cititorului libertatea aprecierilor şi judecăţilor de valoare.
A citit cartea D-nei Violeta Nastasescu si am ramas cu un gust amar .In toata cartea dansa nua dorit decat sa se faca persoana cea mai importanta din viata Elenei Ceausescu cand aceasta se afla intr-o calatorie in afara granitelor tarii. Elena Ceausescu nu a fost o femeie proasta , a invatat foarte mult , s-a autoeducat si daca dupa anii 1980 a fost mai aspra , mai nervoasa , totul s-a datorat (si asta se uita a se spune) faptului ca Ceausesti simteau ca „oranduirea socialista” este tradata de Gorbaciov. Marii capitalisti , mariel banci ce stapanesc lumea au vazut ca un sistem bazat pe propietatea de stat , bine administrata ,in care hotia este redusa la minim poate subexista mai bine decat sistemul capitalist , asa zis democratic unde asistam azi la o polarizare cumplita a averilor lumii in mana a maximum 7 milioane de persoane din totalul de cca 3 miliarde de locuitori ai planetei.
Am citit cartea D-nei Violeta Nastasescu si am ramas cu un gust amar .In toata cartea dansa nua dorit decat sa se faca persoana cea mai importanta din viata Elenei Ceausescu cand aceasta se afla intr-o calatorie in afara granitelor tarii. Elena Ceausescu nu a fost o femeie proasta , a invatat foarte mult , s-a autoeducat si daca dupa anii 1980 a fost mai aspra , mai nervoasa , totul s-a datorat (si asta se uita a se spune) faptului ca Ceausesti simteau ca „oranduirea socialista” este tradata de Gorbaciov. Marii capitalisti , mariel banci ce stapanesc lumea au vazut ca un sistem bazat pe propietatea de stat , bine administrata ,in care hotia este redusa la minim poate subexista mai bine decat sistemul capitalist , asa zis democratic unde asistam azi la o polarizare cumplita a averilor lumii in mana a maximum 7 milioane de persoane din totalul de cca 3 miliarde de locuitori ai planetei.