În faţa numeroaselor lucrări de drept penal apărute în ultima vreme se naşte întrebarea dacă era necesar un nou curs de drept penal, partea specială şi dacă da, care este contribuţia acestuia la îmbunătăţirea doctrinei actuale?
Considerăm că lucrarea de faţă se particularizează prin câteva trăsături rezultate îndeosebi din experienţa îndelungată a autorilor. Astfel, pornind de la constatarea făcută la prelegeri că, după prezentarea conţinutului normativ al infracţiuni, unii studenţi nu-şi pot reprezenta nicidecum aspectele practice ale acesteia, am redat o speţă din practica judiciară, iar acolo unde asemenea fapte nu au existat, am redat un exemplu imaginar. În explicaţiile ulterioare asupra conţinutului infracţiunii, studenţii pot face apoi corelaţii şi asociaţii atât cu privire la aspectele teoretice cât şi a celor practice.
Am pornit de la ideea, subliniată de altfel în doctrină că, deşi în sistemul juridic românesc jurisprudenţa nu creează reguli de drept, ea le determină deseori şi le exprimă în modul cel mai sintetic.
În elaborarea cursului „Drept penal, partea specială” am ţinut seama nu numai de lucrările juridice fundamentale -tratatele propriu-zise – în materia dreptului penal, partea specială, elaborate în principal la Institutul de Cercetări Juridice, ci de toate cursurile apărute până în prezent, uneori de autori mai puţin cunoscuţi, dar nu mai puţin valoroşi. În acelaşi timp, am consultat ultimele lucrări apărute în această materie în Franţa (îndeosebi după adoptarea noului Cod penal din 1994), Italia, Spania, Elveţia, Germania, în ideea de a oferi studenţilor surse actuale de informare şi documentare în materia părţii speciale a dreptului penal şi de a-i obişnui cu tendinţa existentă în Europa, de unificare comunitară a instituţiilor de drept penal.
Am considerat necesar să încheiem examinarea conţinutului unei infracţiuni cu precizări privind unele aspecte generale referitoare la plângerea prealabilă sau urmărirea din oficiu, după regulile stabilite în Codul de procedură penală.
Am renunţat – pe cât a fost posibil – la teoretizările excesive, fără a scădea conţinutul ştiinţific al cursului, pornind de la ideea că majoritatea studenţilor se pregătesc pentru a acţiona pe tărâmul practicii judiciare şi al aplicării normelor de drept.
În final, am considerat de datoria noastră să facem unele propuneri de lege ferenda. Primind aceste semnale, studenţii vor putea să urmărească discuţiile parlamentare, să-şi confrunte propriile lor opinii cu cele rezultate din aceste dezbateri, pentru a înţelege mai bine originea, evoluţia şi esenţa unor instituţii ale dreptului penal.
Totodată, ne-am preocupat de impactul produs în practica judiciară de unele soluţii adoptate de Curtea Constituţională şi unele hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, subliniind necesitatea modificării conţinutului normativ al infracţiunilor vizate cu spiritul acestor hotărâri.
Prin întregul său conţinut, cursul „Drept penal, partea specială” are menirea de a contribui la înţelegerea şi aplicarea corectă a dispoziţiilor părţii speciale a dreptului penal, la interpretarea lor unitară, la găsirea soluţiilor corespunzătoare pentru diversele situaţii care inevitabil apar în practica judiciară.
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply