Târgul Bookfest încheiat la Bucureşti, atât dinspre cititori, cât şi dinspre edituri, a arătat ca regimul Băsescu. Aiureală, dezordine, diferenţe între cei mari şi cei mici, tonuri înalte şi performanţe joase, un Liiceanu încremenit în proiect, mult deasupra Hertei Muller, fireşte la talia din poster şi căderea în admiraţie pentru literatura de vampiri. Aşa s-au mai scos la bani şi editurile.
De mulţi ani nu a mai fost aşa o bătaie de vânt prin conturile celor două tabere, pe deoparte ale zeului Mercur şi pe de alta ale apărătorilor de portofele. Totuşi, cărţile cu preţ redus s-au vândut, ceea ce ne arată că românul este interesat să citească.
Scriitorii spanioli prezenţi la Bucureşti au dat probă de profesionalism. S-au ţinut de program, au stat de vorbă cu fanii şi-au povestit cariera şi operele cu o simplitate debordantă. În partea opusă, printre români, un Cărtărescu răcit, critici cu figuri şi editori deprimaţi. Doar Neagu Djuvara parcă îşi trăieşte a doua tinereţe. Şi are 94 de ani.
Bookfest a mai arătat că publicul este la fel de conservator. Există oameni care merg drept la ţintă la standul Humanitas. Dacă înainte de a lua Nobelul, Herta Muller valora cinci lei, acum cărţile ei, pipărate la preţ, se vând bine.
Acelaşi târg ne-a adus şi multe bizarerii. Nemira are o serie de cărţi ale Rosei Montero. Deşi autoarea era prezentă la Bucureşti, vânzătorii, fiind solicitaţi cu titlurile ei, te trimiteau pe site-ul editurii. Organizatorii concertului lui Eric Clapton nu au catadicsit sau nici măcar nu s-au gândit să-l aducă pe starul rock la Bookfest pentru a-şi lansa propria Autobiografie. Doar câteva zeci de cărţi au luat drumul bibliotecilor personale.
Surdina paşilor mici, obişnuiţi la asemenea eveniment, a fost spartă de Cartianu şi Codrin Ştefănescu. Aceştia au lansat cărţile ca pe stadion. Marketing de dragul marketingului nu ţine. Să-l mai chemi pe Stănculescu şi tot felul de securişti pentru a-ţi legitima discursul publicistic, asta arată ce nu eşti sigur pe ce ai scris.
De public numeros s-au bucurat : Sorin Adam Matei & comp, Ion Cristoiu, Mircea Cărtărescu, Sandra Pralong & comp şi fireşte Petre Popescu, un autor de carieră. America l-a făcut ceea ce e. Altfel, ar fi fost în vreo gaşcă sau alta.
Bookfestul de acum ne-a arătat cât de departe suntem de normalitate. Doar prin cifrele de vânzări ale cărţilor cu vrăjitori ne-am mai apropiat cumva de occident.
caracterul aiurit, dezordonat, discriminator (în funcție de dimensiunile… calibrului) al tîrgului bookfest 2010 inundă binișor și articolul acesta. are ceva din ironia celui ce denunță zgomotos hoția, cu mîna pînă la cot în buzunarul musafirului.
nu pot spune decît că așteptările, uneori, produc dezamăgiri iar întîmplarea ne va aduce, probabil, cele mai frumoase bucurii.