Cinci autori români (unul cu două cărţi) şi patru străini compun Top 10 al celor mai vândute volume la târgul de carte Gaudeamus 2010, încheiat recent la Bucureşti. Grigore Cartianu, Principesa Margareta, Aurora Liiceanu, Daniela Zeca-Buzura şi Ion Cristoiu sunt cei mai cumpăraţi scriitori autohtoni, conform datelor oferite de Asociaţia Editorilor din România.
În ultimii ani, vânzările editurilor au fost mult amplificate, conform declaraţiilor unor edituri de talie medie sau mică. Întrucât „Adevărul” a solicitat date exacte, care să fie eventual ulterior dovedite, multe edituri au renunţat ieri să furnizeze cifre, încercând să dea iniţial o sumă rotundă, ulterior o sumă totală a unor serii de autor sau colecţii. „Adevărul” a decis să nu publice decât topurile pe care le-a considerat ca fiind exacte.
Astfel, conform clasamentului „Adevărul”, pe primele cinci locuri se află: „Crimele Revoluţiei” de Grigore Cartianu (2.886 de exemplare, Editura Adevărul), „Revolta” de Suzanne Collins (1.008 exemplare, Editura Nemira), „Muzeul inocenţei” de Orhan Pamuk (950 de exemplare, Editura Polirom), „Carte regală de bucate” de Principesa Margareta (930 de exemplare, Editura Curtea veche) şi „La taifas” de Aurora Liiceanu (785 de exemplare, Editura Polirom).
Editura Adevărul a vândut în valoare de 217.000 de lei, totalizând 14.700 de exemplare de cărţi şi de DVD-uri. Printre cele mai vândute titluri, după „Crimele Revoluţiei”, se află „O lovitură de stat prost mascată” de Ion Cristoiu (516 exemplare) şi „La vânătoare cu Ceauşescu” de Vasile Crişan (241 de exemplare).
Djuvara, cel mai vândut autor la Humanitas
Grupul Humanitas a avut vânzări totale de 450.000 lei. „Considerăm această ediţie Gaudeamus reuşită, peste cele din anii trecuţi ca încasări, dar, să nu uităm, la un târg vindem cinci zile, în librării, tot anul”, spune Lidia Bodea, director general al editurii. Cel mai bine vândut autor Humanitas este Neagu Djuvara, cu peste 500 de exemplare. Pe primele cinci locuri, în topul editurii, s-au situat: „Cartea întrebărilor” de Ioana Pârvulescu, „Aer cu diamante” de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru, Ion Stratan cu ilustraţii de Tudor Jebeleanu, „Fluturele negru” de Radu Paraschivescu, „Tragedia Germaniei” şi „Franţa, hegemonie sau declin” de Lucian Boia. Pe următoarele locuri, în Top 10 se numără: „Patria mea A4. Poeme noi” de Ana Blandiana, „Frumoasele străine” de Mircea Cărtărescu, „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa, „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” de Elizabeth Gilbert şi „Jurnal esenţial” de Monica Lovinescu.
Pamuk domină la Polirom
În topul vânzărilor de la Polirom, care au totalizat 530.000 de lei, se situează „autori-brand” dupa cum ii numeşte editura, precum Aurora Liiceanu, Daniela Zeca, Orhan Pamuk sau Salman Rushdie cu cele mai recente volume ale lor. „Ne bucură să constatăm că, pe un fond descendent al pieţei de carte în ceea ce priveşte vânzările, situaţia încasărilor Editurii Polirom la Gaudeamus 2010 este comparabilă cu cea de la ediţia de anul trecut, uşor mai bună chiar”, spune Oana Boca, director de imagine Polirom. În topul editurii se află pe locul cinci, la egalitate, „Luka şi focul vieţii” de Salman Rushdie şi „ Istoria Imperiului Bizantin” de A. Vasiliev, cu 417 exemplare vândute.
Alex Mihai Stoenescu, cel mai cumpărat la RAO
Printre editurile care au preferat să nu apară în topul „Adevărul” se numără Grupul Corint, Rao, All și Trei. „Nu vă putem da cifre de vânzare, pentru a nu cădea în patima miilor de exemplare vândute care se vehiculează în astfel de situaţii”, spune Ileana Iorga din partea Editurii Rao. Editura declarase, iniţial, o cifră de vânzări de 350.000 de lei, și cartea „Armata, mareşalul şi evreii” a lui Alex Mihai Stoenescu, în fruntea clasamentului, cu peste 600 de exemplare vândute.
Grupul editorial Trei a avut la Gaudeamus 2010 cele mai bune vânzări înregistrate vreodată la un târg de carte, potrivit reprezentanţilor editurii. „Am avut o creştere de 40% peste ediţia de anul trecut. Trilogia «Millennium» a devenit un succes categoric, cu peste 1.500 de exemplare vândute”, declară Magda Mărculescu, director editorial la Trei.
La Curtea Veche s-a vândut cel mai bine „Carte regală de bucate” de Principesa Margareta, în 930 de exemplare. Pe lângă cărţile din seria „Basmele românilor„, în topul editurii se află volumul de poezii „Vinovat de iubire” de Adrian Păunescu cumpărat în 440 de exemplare, potrivit declaraţiilor editurii.
Public între 19 şi 49 de ani
La cea de-a 17 ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, „reacţia publicului a fost mult peste aşteptări, uimindu-ne pe toţi – organizatori, expozanţi, presă. Cei peste 100.000 de vizitatori, dar şi expresia de satisfacţie de pe faţa expozanţilor şi a cititorilor deopotrivă, au fost mai mult decât grăitoare”, declară Vladimir Epstein, directorul executiv al Târgului Gaudeamus. „Rezistenţa la criză vine din faptul că avem un public fidel în proporţie de peste două treimi, cu vârsta predominant între 19 şi 49 de ani, inteligent, avizat, selectiv, care ştie să cântărească bine raportul calitate-preţ. La rândul lor, editorii, care sunt – în opinia mea – motoraşul care mişcă industria cărţii în România, deţin soluţii de management de criză pe care probabil le pot împrumuta şi altor domenii aflate în suferinţă”, subliniază Vladimir Epstein.
Scandal după premiere
Editura All returnează premiul decernat luni de organizatorii Radio România şi declară că s-a făcut o eroare în clasificare. Editura a primit Premiul I, prin votul publicului, la categoria editurilor cu mai puţin de 100 de titluri publicate în 2009. All susţine că a fost încadrată în mod greşit în categoria editurilor cu mai puţin de 100 de titluri publicate în anul 2009 (faţă de numărul real de 188 de titluri publicate), şi în felul acesta a devenit beneficiarul nemeritat al Premiului I al publicului la această categorie. „Am mers pe baza datelor venite de la Biblioteca Naţională, care înregistrează ISBN-urile. Noi am comunicat pe site situaţia expozanţilor cu două luni înainte. Regretăm profund declicul de comunicare”, spune, în replică, Vladimir Epstein.
Teatrul lui Llosa
La Curtea Veche s-au vândut bine titluri de teatru şi poezie, printre care două cărţi de teatru de Mario Vargas Llosa, „Kathie şi hipopotamul” şi „Odiseu şi Penelopa”, dar şi volumul de poezii „Erotica grădinii” de Béla Markó.
„Considerăm această ediţie Gaudeamus reuşită, peste cele din anii trecuţi ca încasări.”
Lidia Bodeadirector general Humanitas
„Situaţia încasărilor Editurii Polirom la Gaudeamus 2010 este comparabilă cu cea de la ediţia de anul trecut, uşor mai bună chiar.”
Oana Boca director de imagine Polirom
„Am avut o creştere de 40% peste ediţia de anul trecut. Trilogia «Millennium» a avut peste 1.500 de exemplare vândute.”
Magda Mărculescu director editorial Trei
Top 5 – Editura Humanitas
1. Ioana Pârvulescu, „Cartea întrebărilor” – 322
2. Mircea Cărtărescu, Traian T. Cosovei, Florin Iaru, Ion Stratan, ilustraţii de Tudor Jebeleanu, „Aer cu diamante” – 303
3. Radu Paraschivescu, „Fluturele negru” – 284
4. Lucian Boia, „Tragedia Germaniei” – 277
5. Lucian Boia, „Franţa, hegemonie sau declin?” – 248
Top 5 – Editura Polirom
1. Orhan Pamuk, „Muzeul inocenţei”- 950
2. Aurora Liiceanu, „La taifas” – 785
3. Daniela Zeca-Buzura, „Demonii vântului” – 654
4. Ion Vianu, „ Amor intellectualis” – 423
5. Salman Rushdie, „Luka şi focul vieţii” – 417
Top 5 – Editura Nemira
1. Suzanne Collins, „Revolta” – 1008
2. Raymond Chandler, „Adio, iubito!” – 630
3. Arthur C. Clarke, „2010: a doua odisee” – 450
4. Anca Fusariu, „Culoarea norocului” – 360
5. Albert V. Cătănuş, „Jurnal de căpşunar. El Sueño Español sau plantaţia de căpşuni din găleata cu mortar” – 330
Top 5 – Editura Paralela 45
1. Ned Orson, „ Arhipelagul” – 300
2. Jillian Michaels, „Fii stăpânul metabolismului tău” – 270
3. Solomon Marcus, „Timpul” – 250
4. Radu Călin Cristea, „Luntre şi punte” – 221
5. „Mircea Martin -70″, volum coordonat de Călin Vlasie -203
Top 5 – Editura Vellant
1. Dodo Niţă, Alexandru Ciubotariu, „Istoria benzii desenate“ – 254
2. Pablo Neruda, „Mărturisesc că am trăit“ -191
3. Irvin Yalom, „Soluţia Schopenhauer“ -187
4. Richard Yates, „Revolutionary Road“ – 114
5. Anna Claybourne, „Povestiri după Shakespeare” – 90
Editura Cartea Românească
1. Cristian Teodorescu, „ Medgidia, oraşul de apoi“ – 238
2. Eugen Negrici, „Literatura română sub comunism. 1948-1964“, vol. I – 203
3. Radu Aldulescu, „Ana Maria şi îngerii“ -170
4. Dan Perjovschi, „20/22. Douăzeci de ani de texte“ – 96
5. Radu Cernătescu, „Literatura luciferică. O istorie ocultă a literaturii române“ – 69
iulia spune:Nu stiu altii in ce moment al eemuiventnlui au nimerit, dar uite ca lumea roieste la targurile de carte, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Pe noi toti, inclusiv pe cei care au capatat autograf de la povestasul iesean, insotit sau ba de mai sus-pomenita bere respectiv cafea. Merge si pe uscat, paispe tigari sa fie!