Cred că sunt la a zecea tentativă de a scrie o recenzie la Curcubeul gravitaţiei de Thomas Pynchon şi nu sunt sigur că am să pot nici acum să duc la bun sfârşit această sarcină extrem de dificilă. Având în vedere că tot nu mă simt în stare să fac o recenzie ca lumea la roman, m-am gândit ca în acest articol să redau unele fragmente din recenziile începute şi care nu m-au mulţumit în totalitate, evitând astfel publicarea lor.
Aş mai vrea să atrag atenţia asupra faptului că în această semi recenzie fragmentele pe care le-am ales din tentativele de scriere de până acum sunt introduse complet aleatoriu. Mai concret: am ales fragmentele, le-am băgat într-o urnă şi le-am extras la întâmplare după care le-am publicat.
“realism magic? înclin spre realism narcotic. Sky of Diamonds şi tropism. neurotropism? tropism inversat? tropism inversat. scato-tropism?
sunt 12 pagini superbe! nu ştiu ce substanţă a ingerat Pynchon când a scris aceste rânduri dar au făcut o treabă extrem de bună. nu e un delir, dar este delirant. cuvintele nimicesc eventualele imagini ce vor să prindă contur în minte cu ajutorul senzaţiilor amestecate, năucitoare, colcăitoare, născătoare de o ireală excitaţie catatonică. textul pulsează precum un buboi puruios, un coş gigantic, galben, încins cu clasicul colier roşu, dureros şi nevrotic. cravaşeaza raţiunea cu aceste pulsaţii infectate subcutanat, însă nu te aduc la climaxul spargerii pungii infectate ci te lasă undeva înaintea pragului, prostit, pierdut, claustrofob.
pare mult? în cazul de faţă, mult e prea puţin…
…
…
Spus”
“Imaginează-ţi sfârşitul acestui capitol sub forma unui coş din care va ieşi un fum alb sau negru, singurul juriu care va decide dacă Thomas Pynchon şi al lui Curcubeu al gravitaţiei este o carte menită a fi citită din scoarţă în scoarţă fiind tu. La mine fumul alb a inundat apartamentul.”
pasaje lungi, apăsătoare, plăcute, stranii. scris complex, amestecat, puţin rupt, dar închegat în totalitatea redării imaginii de fond. un fel de comics cu imagini neclare cu dialoguri inexistente dar metafore ce trec dincolo de simplitatea cuvintelor.
Adauga in cosul de cumparaturi.
Pages: 1 2
Leave a Reply