Marti, 23 februarie, Teatrul Tandem din Piatra Neamţ pune în scenă la Cafe DeKO, din Bucureşti, strada Smârdan, vestita poveste a lui Ion Creanga – POVESTEA POVEŞTILOR sau POVESTEA PULII, cum ştim toti că se mai numeşte.
Povestea nu s-a publicat în timpul vieţii autorului, ci mult după. A fost scrisă în 1878 şi citită de autor la o şedinţă a societăţii literare Junimea, dar a fost tipărită mult după moartea scriitorului, în 1939, într-o ediţie de lux la Editura pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”. Pe timpul lui Ceauşescu a fost interzisă. Începînd din 1990 a fost reeditată de mai multe ori, tradusă în engleză şi franceză, însoţită de ilustraţii şi publicată şi sub formă de înregistrare audio. Manuscrisul poveştii se găseşte la Biblioteca Academiei Române.
Povestea poveştilor e scrisă în stilul lui Creangă. Un ţăran semăna holda, când trecu Hristos şi Sfântul Petru. Fiind întrebat, Bădia, ce sădeşte de către Fiului lui Dumnezeu, a zis obraznic, fără a-l recunoaşte: „păi nişte pule”Atunci,Fiul lui Dumnezeu l-a blagoslovit şi i-a spus că „dacă pule sădeşte, pule să culeagă”. La vremea culesului, mirare mare. }n loc de p[pu;oi, puzderie de pule. „”Ţăranul iese cu ele la piaţă şi strigă în gura mare numele mărfii. O domniţă suavă se apropie şi-l ceartă pe precupeţ. Dar până la urmă îi dă 500 de lei şi pleacă la drum cu odorul ascuns. Ajunsă acasă, îl parfumează, îl înveleşte într-o batistă şi-l aşează într-o cutie aurită, pe care o pune într-o ladă. Într-una din zile, Popa o cheamă la un botez. Se chercheleşte şi-i vine dor de pulă. Dar nu are obiectul cu ea. Dă să plece. Nu este lăsată de gazde. Atunci îl roagă pe ierarhul locului să-i aducă de acasă o cutie. Preotul încalecă degrabă şi pleacă la drum. Ajunge în casa domniţei, deschide lada, ia cutia şi pleacă. Obosit fiind se aşază sub un copac. de curiozitate deschide cutia. „Vede coşgogemite mascara, învelită în bumbac stropit cu aromate… Atunci Popa, cuprins de mierare, începe a şuera. Şi cum se miera el şuerând, pula face zmâc în curul popei!…” Cum a scăpat popa prin rugăciuni, vedeţi piesa.
Leave a Reply