Premiul Nobel pentru Literatură, 1913
“în temeiul versurilor sale profund sensibile, proaspete şi frumoase, prin care, cu un meşteşug desăvârşit, a izbutit să facă din gândirea sa poetică, rostită în propriile-i cuvinte englezeşti, o parte integrantă a literaturii occidentale“
Daca cineva vrea să se familiarizeze în profunzime cu opera lui TAGORE, acest monstru sacru al literaturii indiene şi al celei universale, primul premiat cu Nobel al Asiei, în România acest lucru era până astăzi practic imposibil. Tagore a fost, încă de la început (imediat după premierea lui cu Nobel), publicat neştiinţific şi pe sărite, adeseori prin intermediul limbii franceze. Editura TAJ îşi propune să-l publice pe Tagore într-o serie de autor, in colecţia TAJ LONGSELLER. Cititorii vor citi în româneşte sute de pagini inedite de Tagore, inclusiv marile sale romane. La proiectul Tagore lucrează cei mai cunoscuţi specialişti în domeniu.
CHATURANGA, aceasta „Pasăre spin” a Indiei, unul dintre cele mai dramatice şi intense romane ale autorului şi în mod sigur cel mai neobişnuit şi frapant, este tot ceea ce nu vă aşteptaţi de la un roman al Indiei, ţara religiei!. Este o stranie poveste despre iubire şi religie în care adeseori personajele „pozitive” sunt ateii, iar „credincioşii” sunt puşi la colţ! Ipocrizia religioasă, falsşi maesşri, fascinaţia sectelor, locul femeii şi dragostei în tot acest aranjament – sunt subiecte tabu abordate de Tagore, în acest roman mic dar exploziv.
Roman ecranizat în anul 2008. Filmul a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Montreal.
de acelaşi autor:
Leave a Reply