Stoian G. Bogdan – Torrent

UnknownDe Marius Ghilezan

Torrent e un fel de traseu prin grădina cu suflete şi nicidecum un sistem de căutare de filme mişto. De undeva de sus, autorul (ajuns în eternitate) priveşte „nemuritor şi rece” la întâmplările fierbinţi cu sex, droguri şi chiar acţiuni necrofilice, unde altundeva, decât pe strada Stoian G. Bogdan sau în cimitir. În poemul eseu, named Torrent by the author: „uite-l pe Louis Armstrong, negru ca ciocolata cu lapte/şi Ela Fitzgerald ca tăciunii de înger,/şi Paganinio cu vioara cu vene de drac/what a wonderfull world”, o lume trăieşte la foc intens nebunia.

Autorul e un altfel de demiurg. Dacă din scris, reiese că nu crede în viaţa de apoi, textul e un elogiu carnal la poezeu (o altă divinitate).  Sub ochii impasibili ai cititorului se petrece un masacru morbid al pudibonderiei, un fel de obişnuinţă la poeţii neamului, „când nimic nu au a spune”.

Torrent e un tunet, nu un torent. Cuvintele explodează, nu vindecă prejudecăţi. Excită şi zăpăcesc. Versurile sunt cearşafuri de lupanare, nu deprinderi zemoase ale textului fără conţinut.

Când nu vrăjeşte şi nu execută angelicele făpturi, Stoian G. Bogdan parodiază viaţa, paştişează poetul neamului Ion Mureşan şi duce personajele sale să facă sex cu trupul nedescompus al cântăreţei din groapă. Aici, faza e memorabilă. Citiţi-o şi nu dormiţi la noapte!

Supraomul din eseu sfidează imponderabilitatea gesturilor şi trăirilor poetice, aşezate comun în obişnuinţa literară românească. Dacă alţii plictisesc, SGB provoacă senzaţii tari. Nebunia la el nu e numai în pantaloni. Parafrazându-l pe Brecht, aş zice: „Opriţi ascensiunea lui Arthuro Ui,” deci a celui neadaptat unei lumi înţepenite în mediocritate. Şi la ce ar folosi această frână? „Lumea va fi mai chill mai cool mai dă-o dracu’?”

SGB îşi trăieşte condiţia de supraerou cu aripile în vânt, nu cu pliscul spre animalele de companie, cu plictisul în gheare. Plăcerea scrisului e la ea acasă, nu printre străini.

de acelaşi autor:

Chipurile

Nu ştiu câte zile


Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *