Volumul este rezultatul cercetărilor întreprinse de unul dintre marii istorici ai Primului Război Mondial, Stéphane Audoin-Rouzeau.
După ce a scris despre combatanţii din tranşee şi experienţele trăite de aceştia, autorul a decis să-şi întoarcă privirea către cei apropiaţi.
Cu toate acestea, cartea nu este o poveste de familie sau un eseu de egoistorie. Nu este nici autobiografia unui istoric, ci descrierea modului în care Marele Război a influenţat existenţa familiei lui Audoin-Rouzeau vreme de trei generaţii, chiar dacă efectele ca atare depăşesc limitele vieţii acestora.
Dincolo de individualităţile evocate în text, în prim-plan rămâne marea conflagraţie mondială.
În acest sens, este o carte de istorie, cu un discurs impresionant, sensibil şi bine stăpânit, în care autorul se străduieşte, în fond, să descopere istoria la nivelul omului.
„Textul este scurt, dar dens, uneori tulburător. El oferă, într-adevăr, mai multe grile de lectură. Regăsim povestea de formare a unui istoric care nu-şi ascunde nici părerile subiective, nici stângăciile […]. Războiul unei familii retrasează şi experienţa celor două conflagraţii prin care au trecut bunicii autorului. În cele din urmă, şi poate tocmai prin acest lucru volumul este atât de impresionant, sunt descrise cu fineţe relaţiile dintre generaţii începând cu Primul Război Mondial […].” Nicolas Offenstadt
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply