Materialul este structurat pe trei părţi, cuprinzând 12 capitole. Primul capitol este unul distinct, Introducere în microeconomie, unde se face o incursiune în problematica de bază a microeconomiei, pornind de la agenţi şi ajungând la tipurile de competiţie şi în sfera teoriei echilibrului general.
În prima parte, intitulată sugestiv Teoria consumatorului şi conţinând trei capitole, sunt abordate preferinţele consumatorului şi restricţia de buget, alegerile optimale la nivelul consumatorului, pe piaţa bunurilor şi serviciilor, precum şi efectul de substituţie şi efectul de venit atât de tip Slutsky cât şi de tip Hicks, coexistând ca de altfel în întreaga lucrare elementele teoretice cu cele aplicative.
Cea de-a doua parte a lucrării, Teoria producătorului conţinând de ase-menea trei capitole, face o analiză cantitativă pertinentă bazată pe funcţii de producţie, funcţii de cost şi funcţii de profit, nelipsind ca de altfel în întreaga lucrare, la sfârşit de fiecare capitol Aplicaţiile propuse, ce vin să extindă numeroasele exemple rezolvate din conţinutul capitolelor.
Cea de-a treia parte a lucrării, Existenţa echilibrului economic în condiţii de competiţie, detaliază tipurile de competiţie de la concurenţa perfectă, la competiţia de monopol, la cea de oligopol, monopolistică, monopson ajungând în ultimul capitol al lucrării la prezentarea echilibrului macroeconomic.
De acelaşi autor
Matematică: teste-grilă pentru admiterea în învăţământul superior
Leave a Reply