Cunoscutul contestatar Sorin Ilieşiu, regizor care a produs împreună cu Gabriel Liiceanu, filmul Apocalipsa după Cioran, acuză decizia unei case de licitaţie de a scoate la vânzare obiecte din arhiva Cioran. Cineastul cere, printr-o scrisoare ministrului de externe, Teodor Baconschi, să intervină la acţiunea pregătită de Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, astăzi 7 aprilie.
Sorin Ilieşiu afirmă că în urmă cu aproape 15 ani, fratele lui Emil Cioran, Aurel Cioran, i-ar fi pus la dispoziţie mai multe documente din arhiva personală pentru a fi fotografiate şi filmate. Fiind întrebat de către Ilieşiu ce va face cu acestea după moartea sa, fratele celebrului scriitor francez de origine română a spus că le va dona Muzeului Astra din Sibiu, conform dorinţelor fratelui său.
La ora actuală, acestea sunt în posesia unor oameni fără legatar testamentar, susţine Ilieşiu. Gabriel Liiceanu, autorul care le-a folosit prin anii 90 pentru Itinerariile unei vieţi, carte apărută sub semnătura sa, afirmă că Ica Cioran, cumnata marelui filozof le comercializează.
„Vă solicit imperativ să faceţi toate demersurile legale – direct sau prin intermediul ambasadorului României în Franţa, dl Bogdan Mazuru – pentru a opri vânzarea, parţial ilegală, a respectivelor obiecte care aparţin patrimoniului cultural al României”, scrie Sorin Ilieşiu, în scrisoarea de protest adresată ministrului culturii.
Sorin Ilişeiu a ataşat doar câteva dintre fotocopiile – realizate de el în 1994 – ale unor obiecte care ar putea fi vândute azi la licitaţia din Paris, practic cele mai importante din cele menţionate de comunicatul Mediafax: „diploma de bacalaureat datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933-1934 cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă” – toate acestea le ataşez – sau „manuscrisul intitulat Îndreptar pătimaş, datat 12 martie 1940, evaluat de experţi la o sumă între 8.000 şi 10.000 de euro”.
Ministerul Culturii, Academia Română şi Muzeul Naţional al Literaturii Române ştiau de licitaţia de la Paris, unde sunt scoase la vânzare documente ale lui Emil Cioran, din luna februarie. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea. Potrivit acesteia, Ambasada României la Paris a transmis pe data de 24 februarie informaţia despre licitaţie, cu propunerea de a fi comunicată instituţiilor potenţial a fi interesate. Prin urmare, MAE a retransmis imediat aceasta informaţie Ministerului Culturii şi Patrimoniului National, Academiei Române şi Muzeului National al Literaturii Române, informează Hotnews.
Leave a Reply