Volum disponibil şi sub formă de eBook AICI
Există viaţă şi în spatele Cortinei de fier. Asta vrea să ne explice Silvia Colfescu, norocoasa profesoară bucureşteană, care a avut şansa de a primi paşaport pe timpul lui Ceauşescu şi a putea scoate bătrâna Dacia în „Străinezia”. De ce noroc? Pentru că foarte puţini scăpau de vigilenţa Securităţii. Citind mărturiile de călătărie – ca unul care am cărat cocoşat sticlăria roşie de Tomeşti prin DDR – recunosc preţul libertăţii de mişcare din acea vreme. Totuşi, plecând la „drum sălbatic, spre un vest nesălbatic” autoarea a reuşit să compună un portret realistic de călătorie. Aşa era. Tinerii de azi ar înţelege cu greu sacrificiile prin care au trecut unii părinţi pentru a putea admira frumuseţiile „occidentului exploatator.” „Două luni în Europa” trebuie citită doar în contrast cu epoca, zisă de aur, în care o portocală sau un paşaport nu erau decât delicatesuri pentru privilegiaţi.
Aşa cum a promis de la început, Silvia Colfescu nu „a asasinat cititorul cu descrieri despre munţii solemni ca nişte generali bătrâni” sau cu prezentarea exponatelor pinacotecilor care se pot găsi în oricare dintre pliantele de prezentare. A spus poveşti despre întâmplări reale. Autodeclarată săracă, cititoare, dar cu mulţi pantofi, ne-a cam agasat cu greutăţile financiare. Poate am fi dorit mai mult să aflăm despre convertirea laicului din Est la noua religie europeană. Să ni se spună ce urme adânci au lăsat cele două luni de rătăciri în viaţa unuia întors la disperările de acasă.
Oricum, Rosinanta (Dacia, maşina de călătorie) şi-a prezentat pe deplin limitele. A gâfâit şi a dat aburul afară prin Alpi şi a cărat un magazin de alimente din Occident la rudele sărace de acasă. Poate că brand-makerii de la fabrica din Argeş mai bine sponsorizau proba de rezistenţă a bătrânei Dacii, decât voiajul din „ Noua Caledonie: la un pas de Paradis” a lui Ioan T. Morar, că doar în Europa vrem să vindem Loganul, nu?
Cartea este o frescă a unei epopei dintr-o viaţă deloc anterioară. Mulţi se vor regăsi în amintirile Silviei Colfescu. Chiar şi călători imaginari prin mult visatul Occident. După „America Ogarului cenuşiu” a lui Romulus Rusan parcă mai era nevoie şi de Europa Rosinantei.
De acelaşi autor
Adauga in cosul de cumparaturi.
Trebuie sa fie tare interesanta cartea. Pe de o parte vazand-o ca pe o carte de calatorie, pe de alta ca pe o carte de istorie, calatoria avand loc intr-o perioada din care multi dintre noi ne aducem aminte prea putin ori pe care altii n-au trait-o, nemaipunand la socoteala si prezentarea societatii de atunci, cea occidentala. Uite-asa a ajuns pe lista mea de citit.