Recomandările lui Steinhardt pentru a învinge sistemul

100 de ani de la nașterea Monahului Nicolae Delarohia

În ziua de 29 iulie 2012 Nicolae Steinhardt ar fi împlinit 100 de ani. El s-a născut în comuna Pantelimon, într-o familie de evrei bogați, tatăl său fiind director la o fabrică de mobilă. Era rudă prin alianță cu Sigmund Freud. A terminat Dreptul la București. A fost arestat în dosarul “Noica-Pillat”, pentru că a refuzat să devină turnător al grupului de intelectuali, din care făceau parte “dușmanii poporului:” Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Vladimir Streinu, Sergiu Al-George, Păstorel Teodoreanu, Dinu Ranetti, Mihai Rădulescu, Theodor Enescu, Marieta Sadova, Simona Mironescu.

În temniță a trecut la religia ortodoxă. După moartea tatălui său a căutat o mănăstire unde să se călugărească. A fost primit doar la Rohia, unde și-a desăvârșit testamentul spiritual “Jurnalul fericirii”. Deși manuscrisele au fost confiscate de trei ori de către Securitate, fragmente au ajuns la Radio Europa liberă. Celebrul filosof creștin-ortodox s-a sfârșit în ziua de 30 martie 1989, fiind răpus de o angina-pectorală. Peste doi ani, cartea sa a luat aproape toate premiile literare. Apoi s-a tradus în opt limbi. În curând, la Mănăstirea unde odihnește trupul distinsului gânditor și unde veghează sufletul său se va ridica un centru cultural, de o dimensiune neobișnuită. Asta cu grija Arhimandritului Serafim Man, a cărui salvare de la moartea coincide cu intrarea în stăreție a monahului Nicolae.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Pages: 1 2

One Responseto “Recomandările lui Steinhardt pentru a învinge sistemul”

  1. TEREZIA FILIP spune:

    1. Solutia luptătorului – aşa o numesc eu pe cea care-i defineşte pe rusul Bukovski şi pe britanicul Churchill; E sfidarea răului şi înfruntarea lui curajoasă, făţişă „De-abia aşteptam să fiu în faţa lor, să intr în ei ca un tanc” …îşi spune Vladimir Bukovski chemat la KGB pt a fi anchetat. Aceatsa e „sănătatea spirituală adamntină” a celui ce se luptă, sfidează, înfruntă etc. Admirabil!
    2. Soluţia zurbagiului sau a nonconformistului – a personajului din romanul Înălţimile găunoase al lui Al. Zinoviev;
    3. Soluţia ultimă şi extremă – acceptarea morţii ca probabilitate imediată – definită de atitudnea lui Soljeniţîn adoptată şi de acesta în interminabilele anchete ale securităţii sovietice… (Vedeţi la ce bună securitatea ?)
    4. A patra formulă de rezistenţă unui sistem concentraţionar – care nu e numaidecât o închisoare – e cea propusă de Steinhardt – soluţia mistică a credinţei creştine

Trackbacks/Pingbacks

  1. Steinhardt la 100 de ani | Marius Cruceru - [...] Steinhardt ar fi împlinit 100 de ani. Tot astăzi ne amintim și de moartea Mariei Ștefănescu. Ea este necunoscută,…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *