Sursele folosite sunt numeroase şi bine echilibrate, de la cele arheologice sau/şi datorate scrierilor antice, până la cele etnografice, deseori foarte preţioase, cum fiecare cititor va putea constata, ele completând fericit informaţia de la timpuri străvechi până azi.
Dincolo de evoluţia punctului central de interes pentru regiune, cel al exploatării aurului, cartea informează atent despre vestigiile şi monumentele importante, unele toarte puţin cunoscute, din această „Ţara”, nume moştenit direct din cuvântul latinesc terra.
Cadrului natural şi prezenţei umane li se acordă permanent o atenţie specială. În cazul din urmă, autorul Radu Jude, chiar dacă nu este istoric, a lăsat clar de inţeles cititorului asupra originii moţilor, dincolo de evoluţia lor prin evul mediu, sau epocile moderna si contemporana A sesizat foarte bine contributia componentei dalmate la formarea acestui segment al romanitatii. Ea a fost dealtfel si mai clar documentata in primul deceniu la secolului XXI prin descoperirile arheologice de la Rosia Montana, ocazionate de cercetarile preventive de acolo, legal obligatorii inaintea inceperii unei eventuale exploatari aurifere la suprafata in zona.
Asadar, de la descrierea geologic[ la cea istoric[ ;i apoi la recomand[rile turistice, monografia este un câştig real pentru înţelegerea regiunii şi pentru atracţia pe care pentru multă lume o poate reprezenta şi sigur o reprezintă Ţara Moţilor.
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply