Radu Aldulescu nu este un cronicar al frumosului, doar un templier al unei cavalerii inexistente de scriitori care din urât şi gregaritate nasc opere de valoare. De aceea, nu-l vezi niciodată la cravată. Nu descalecă din vreun Volvo, nu are pretenţii culturnicilor de azi, face literatură. Nu se joacă. Acum ne propune o nouă temă de reflecţie prin Ana Maria şi îngerii. A şaptea carte dintr-o colecţie de autor de excepţie. Când îi citeşti volumele zici că e un maniac al mahalalelor, că este un noctambul care colindă azilele de nebuni şi că stă la băut cu tot felul de aurolaci. Nici vorbă. Un tip modest care în ciuda vârstei de aproape 55 de ani, e un tip normal care nu epatează, nu face caz de celebritatea pe care o are, de publicul său fidel. E o plăcere să-i citeşti cartea vieţii aşa cum o spune el, altfel decât în cărţile sale.
Radu Aldulescu s-a născut la 29 iunie 1954 la Bucureşti şi a debutat cu romanul Sonata pentru acordeon, la Editura Albatros, de abia în anul 1993, la aproape 40 de ani. A cucerit imediat Premiul Uniunii Scriitorilor din România., Ulterior a publicat Amantul colivăresei la Nemira, în 1996, republicat în 2006 de Cartea românească. Îngerul încălecat i-a apărut la Editura Phoenix, 1997. Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare a apărut prima oară la Nemira, în 1997. Recent a fost reeditat de Cartea românească. Proorocii Ierusalimului au apărut prima oară la Editura Publicaţiilor pentru Străinătate, 2004. Mirii nemuririi, direct la Cartea românească, unde din 2006 devine autor consacrat.
A scris şi scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie) care a obţinut Marele Premiu al Juriului de la Veneţia.
Leave a Reply