În urmă cu câteva săptămâni am terminat de citit ” Drumul spre casă” a D-lui. Filip Lucian Iorga. Cartea este un dialog dintre autor si printul
Nicolae al Romaniei.
Este o carte pe care, cred ca ar trebuii sa o citeasca cat mai multi
romani.
De cand am terminat de citit am trecut printr-o gama intreaga de
sentimente si trairi sufletesti de la multumire, satisfactie, speranta la
tristete, suparare, indignare, revolta, furie si chiar ura.
Tristete pentru Printul Nicolae care si-a pierdut tatal la o varsta la
care intre baieti si tata incepe perioada de camaraderie.
A fost fara-ndoiala o experienta dureroasa pentru el si i-ti dai seama de
asta cand spune autorului cartii (vorbind despre tatal sau) : ” A fost un
om pe care as fi vrut sa-l cunosc mai bine, si mi-as dori sa fie cu mine si astazi,”
In momentul acela m-am gandit la bunul si iubitul nostru rege care a trait un interval de timp departe de regina mama Elena exilata in Italia de catre Carol al II – lea. Suferinta maturizeaza dar este o maturizare dureroasa.
Intodeauna am vazut in M.S.Mihai I pe M.S. Ferdinand si din ce in ce mai mult vad in Printul Nicolae pe M.S. Mihai I
Am facut aceiasi paralela la inlaturarea lui Nicolae din succesiune, diferenta fiind ca M.S. a fost alungat de trupele sovietice iar Nicolae prin manipularile republicanilor si infiltratii din Palatul Elisabeta.
Au observant si altii asemanarea dintre M.S. si Printul Nicolae, O tanara englezoaica care a ajuns la aceiasi concluzie spune :
” Am citit recent o carte scrisa de Ivor Porter despre Majestatea Sa Regele Mihai al Romaniei. Citind acele pagini pline de intelesuri, am aflat de suferintele si de provocarile carora Regele Mihai a trebuit sa le faca fata. Am fost captivata si intr-un fel, m-am atasat emotional de povestea sa. La inceput, am pus emotia mea pe seama maiestriei lui Porter, dar, pe masura ce inaintam, ma simteam de parca l-as fi cunoscut foarte bine pe Regele Mihai, desi nu-l intalnisem niciodata. Ii intelegeam pe deplin situatia. Cartea m-a induiosat pana la lacrimi, mai ales cand am aflat cum a fost fortat Regele sa plece in exil si cand am citit despre dificultatile prin care a trecut din pricina tatalui sau. Personajul portretizat in carte
este calm si calculat, asa incat uneori e imposibil sa-i deslusesti gandurile. Un om deopotriva rezervat, dar si stapanit de o dragoste nepieritoare si de un mare devotement pentru poporul sau.
Si, dincolo de toate acestea, un om fascinat de masini. A durat ceva timp pana sa-mi dau seama, in cele din urma, ca acest sentiment de familiaritate pe care l-am avut citind biografia Regelui Romaniei se datora legaturii mele stranse cu nepotul sau Nicolae.” (Carmen de Jong)
Caracterul Printului Nicolae, asemanarea cu bunicul lui M.S. Mihai I al Romaniei precum si relatia dintre ei a fost descrisa si de alte personaje mentionate in carte. Lucy si Andrei Vandoros : ” Preocuparea lui permanenta pentru problemele cu care se confrunta Romania si pentru modul in care pot fi ele rezolvate demonstreaza ca s-a maturizat si reflecta ….”
” Regele Mihai ia incredintat Principelui Nicolae mostenirea unica – unii I-ar spune, poate, bluestem – a sentimentului datoriei si a curajului de a nu se conforma modelor si de a nu allege calea cea mai comoda daca valorile solide dupa care se ghideaza ii vor spune ca binele tarii sale se afla in
alta directive. Modelul oferit de Regele Mihai a asezat samanta cea buna in ceea ce noi credem ca este un pamant fertile.”
” Treptat, relatia cu bunicul sau a capatat un nou sens, cei doi devenind din ce in ce mai apropiati.”
Cecilia de la organizatia umanitara casa Concordia :
„A fost minunat sa-l avem pe Nicolae aici. Vom fi foarte tristi dupa ce va pleca. Cand zambeste ne face fericiti.”
Carmen de Jong : ” Nicolae este un om foarte muncitor, onest si cat se poate de bine intentionat.”
Marcel Wagner : ” Una dintre trasaturile lui Nicolae este ca nu-ti arunca in fata lucrurile care-l disting de ceilalti.”
” I-ti dai seama foarte repede ca Nicolae este un tip integru si ca are un respect deosebit fata de cunostintele celorlalti.”
” Nicolae pune pasiune in tot ceea ce face si da tot ce este mai bun din
el.”
Alteta Sa Serenisima Principesa Eleonore de Schaumburg-Lippe : ” ..nu era nici snob, nici rasfatat…” ” Romania este o parte din el, totul a venit cumva de la sine si pur si simplu s-a acomodat.”…” M-a uimit sa constat cat de mult seaman Nicolae cu Regele….amandoi au cam aceiasi postura…si au aceiasi charisma….” ” Nicolae are o capacitate de planificare extraordinara; ” „Nicolae este si un om onest, sincer, sensibil inauntrul caruia salasluieste un perfectionist.”
Ar mai fi multe de citat insa am sa inchei cu ceea ce spune A.S.R.Principesa Maria a Romaniei :
” Vad cu bucurie si cum frumopasa relatie pe care o are cu tatal meu continua sa capete noi dimensiuni.” „E o incantare sa-i aud vorbind si sa-l vad pe tata bazandu-se tot mai mult pe nepotul sau.”
Dupa cele de mai sus mai crede cineva ca M.S.R.Mihai I il suspenda pe Printul Nicolae din succesiune fara o discutie explicativa cu Printul Nicolae pentru a clarifica situatia ? Nu este stilul si in caracterul M.S. de a proceda in felul in care s-au petrecut evenimentele. Cine stie ce i s-a spus M.S. si avand in vedere invidia si determinarea conspiratorilor nu este exclus sa aflam intr-o buna zi ca semnatura M.S.
regelui Mihai este un fals.
Complotul (actiunea are toate caracteristicile unui complot ) a fost o ticalosie, o tradare perversa la nivel national a poporului roman, a sperantelor romanilor si chiar o tradare a M.S.Regelui Mihai care stiind de cresterea in popularitate a Printului Nicolae, spera si se bucura ca mai poate sa faca ceva pentru romani.
Cu toate greutatile si piedicile istoriei prin nepotul sau Nicolae at fi reusit sa readuca Romania pe fagasul desvoltarii ei fireasti, desvoltare intrerupta de trupele soviatice care ne-au inpus bolsevismul lor. Acest fapt si recuperarea Ardealului de nord la sfarsitul razboiului at fi fost doua interventii capitale si benefice de inportanta nationala ale iubitului nostru rege .
La intoarcerea definitiva in tara pe 25 septembrie 2012, intoarcere pe care Printul Nicplae a discutat-o cu M.S.Regelui Mihai ( „am stat de vorba cu bunicul meu despre mutarea in Romania, mai ales ca in ultimii ani relatia noastra a devenit tot mai stransa.
S-a deschis foarte mult fata de mine, vorbim mult si ne simtim foarte bine impreuna.”) Printul Nicolae era deja un tanar matur, format si cu o experienta de viata inpresionanta. Cine la varsta lui poate spune ca a vizitat 36 de tari pe 5 continente??
Si toate ca ori si ce calatorie (fara a lua in considerare experienta de lucru ) i-ti inbogateste experienta de viata. Un tanar, curat in suflet cu un caracter nealterat dornic sa lucreze pentru tara sa , poporul sau, sa faca bine, asa cum sunt toti tinerii si cum a fost si generatia mea in tinerete.
Cu tot avantul tineresc si puterea de munca s-a implicat in viata sociala a romanilor de la voluntariat la casa Concordia, a copiilor de strada, pana la competitii de jocuri sportive si cunoasterea tarii prin ciclism pentru a crea o legatura spiritual, sufleteasca cu romanii, asa cum este normal si asa cum are ori si ce bun suveran cu poporul lui, ceea ce a reiesit si din ceea ce a spus Printul Nicolae
autorului : ” Imi doresc sa duc mai departe munca dificila pe care au inceput-o membri Familiei Regale si sper ca alaturi de tinerii din generatia mea, sa construim o tara mai puternica si sa ne putem gasi cu
totii locul acasa, in Romania.”
Un inceput optimist si plin de promisiuni. Inceput care insa a creat si invidia si ura republicanilor si nu numai a lor. Atasamentul si sentimentul de apartenenta care a inceput sa existe intre Printul Nicolae, un tanar, ca si toti tinerii cu putere de munca, avant tineresc, idealuri , sperante, dornic sa faca bine ( in sensul general al cuvantului) si poporul roman dornic de dreptate si o viata mai buna, uniune care ar fi dus la o renastere nationala, cu redobandirea increderii si mandriei nationale a fost stopat brusc , brutal si pervers de complotistii dinauntru si dinafara Palatului Elisabeta pentru simplul motiv ca, acesti complotisti nu se pot ridica la nivelul rangului pe care il au sau l-au
dobandit, nu se pot ridica deasupra mediocritatii in care se scalda si in care se simt confortabil, nivel pe care vor sa il impuna si natiunii romane.
Este greu de conceput ca atata timp si energie s-a consumat pentru planificarea, asteptarea momentului oportun si executarea complotului impotriva dorintei romanilor si al interesului lor !!!.
Pentru prima data dupa revolutie In popularitatea Printului Nicolae romanii au experimentat (poate, chiar inconstient) ce este o monarhie constitutionala. La vizita M.S.Regelui Mihai din 1992 batranii au
avut sentimental de atasament si apartenenta insa tinerii si cei de varsta medie au avut doar bucuria generata de marea speranta; „Regele se intoarce va fi bine in sfarsit”.
In persoana lui Nicolae, Romanii aveau pe cineva in jurul caruia au inceput sa se uneasca, simteau ca au pe cineva si simteau ca acel cineva va lupta pentru ei si interesul lor.
Sa nascut intre Printul Nicolae si romani sentimentul reciproc de atasament si apartenenta .
Cati romani pot spune ca au sentiment de atasament pentru presedintele Iohanis sau Basescu, Iliescu sau Emil cel mincinos?? Britanicii folosesc absolut toate ocaziile sa popularizeze actiunile si
evenimentele Printului William si al printului Hary pentru ca o relatie stransa intre popor si suveran nu poate fi facuta peste noapte. Suveranul si poporul, cresc se dezvolta si inbatranesc inpreuna.
Politica romaneasca este de ai elimina pe tineri prin inpingrea lor spre emigrare sau chiar de ai distruge pe tineri capabili si inteligenti. Acest fenomen este caracteristic tarilor din lumea a treia si in unele
companii. Daca exista un subaltern intelligent, muncitor si harnic iar seful este tot atat de intelligent ca si subalternul sau, sau mai intelligent, seful foloseste toata capacitatea si puterea de munca a subalternului spre a obtine cat mai repede finalizarea telului propus. Daca insa seful este prost, incapabil si un „om mic” (din punct de vedere moral ) va fi incomodat de subaltern va dezvolta un sentiment de invidie si un complex de inferioritate si i-si va folosii toata energia si timpul pentru inlaturarea subalternului chiar daca asta inseamna esecul proiectului si falimentul companiei.
Mi se pare desgustator si revoltatoare acuzatia de imoralitate adusa Printului Nicolae. Tinerii fac dragoste (si nu numai iei) este frumos, placut, este tmpul cel mai oportun din viata unui om si este chiar si sanatos. In afara faptului ca situatia (daca exista) se putea rezolva in multe alte feluri decat s-a rezolvat, problema imoralitatii se poate pune si sub alta forma. In felul acesta i -si allege o Doamna sotul ? (ele ne aleg pe noi desii noi traim cu inpresia ca noi suntem cei care decidem).
Asta este modul de a intemeia o familie ? Ce fel de character poate avea o persoana care santajeaza ? Cei care au trait „decretul” lui Ceausescu, si eu l-am trait, poate inteleg mai bine o astfel de situatie. O casnicie nu poate fi inpusa prin santaj si mai ales in zilele noastre.
Printul Hary si chiar Printul William inainte de a se casatorii au avut mai multe prietene. S-a gandit vre-o englezoaica sa procedeze asa cun a procedat romanca noastra ? Daca insa tanara femeie a fost
manipulata, incurajata, sfatuita sau chiar platita sa creieze situatia respectiva atunci asta arata caracterul execrabil, antinational al complotistilor, cat si faptul ca au fost extrem de speriati ca se va
reinstaura monarhia constitutionala. Imoral este actul inlaturarii Printului Nicolae si imorali sunt
complotistii.
Lectura cartii ma convins (daca mai era nevoie) ca inlaturarea Printului Nicolae a fost un proiect al republicanilor si al infiltratilor de la Palatul Elisabeta din momentul venirii in tara a tanarului Print, proiect care (ziceau ei ) trebuia dus la bun sfarsit cu ori si ce pret pentru ca altfel se va reinstaura monarhia constitutional.
Gandul asta m-a facut „sa-l vad” pe Printul Nicolae, intors in tata lui, ca pe un pui de leu inconjurat de hiene.
Paul P. Todoran
New York
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply