Zidul este cea mai recentă carte a lui Peter Sís, artist plastic şi scriitor ceh care trăieşte în America. A apărut în limba engleză (The Wall), la New York, în toamna lui 2007. A cucerit imediat atenţia criticii şi a cititorilor, precum şi numeroase premii.
Autorul mărturiseşte că acest volum a apărut ca o argumentare la întrebarea fiului: „dacă fac parte dintre americanii vechi,buni sau răi”. Ca orice părinte şi-a protejat copilul. Nu a încercat să-i explice provenienţa lor dintr-o lume absurdă, de care nimeni nu mai are nevoie într-o lume liberă.Pentru că trecutul multora dintre noi rămâne însă în amintirile noastre şi continuă să fie viu, Zidul este o carte unică prin intermediul căreia cititorii, fie ei copii sau părinţi, cunosc evenimentele petrecute între anii 1948 şi 1989, epoca socialismului şi a comunismului, când, în spatele Cortinei de Fier, în Cehoslovacia au trăit, au muncit şi au visat oameni obişnuiţi. Este o poveste autobiografică despre pasiunea pentru muzică şi desen, controlul ideologiei, povara istoriei şi nevoia de libertate. O carte despre speranţa în care nu trebuie să încetăm a crede.
CORTINA DE FIER
Graniţă care în timpul Războiului Rece a împărţit Europa din punct de vedere simbolic, ideologic, dar şi fizic în două părţi izolate una de cealaltă — Occidentul capitalist şi Răsăritul comunist. Noţiunea a fost folosită pentru prima oară de premierul britanic Winston Churchill, în martie 1946.
RĂZBOIUL RECE
Confruntare ideologică şi economică între blocul comunist şi cel capitalist, reprezentate de Uniunea Sovietică şi SUA, între anii 1945 şi 1989. Războiul Rece a culminat mai ales cu blocada Berlinului (1948–1949), Războiul din Coreea (1950–1953) şi cu aşa‑numita criză din Caraibe (1962). S‑a încheiat prin prăbuşirea Cortinei de Fier în anul 1989 (simbolic prin dărâmarea Zidului Berlinului) şi, doi ani mai târziu, prin dispariţia Uniunii Sovietice.
Leave a Reply