Pearl Buck – Înger luptător

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1938

pentru descrierile şi dense şi autentic epice ale vieţii ţărănimii chineze, precum şi pentru capodoperele ei în domeniul biografiei

Asemenea unui romancier chinez, eu vreau sa scriu pentru oameni.Povestile apartin populatiei. Numai ea poate judeca, pentru ca simturile ei sunt nepervertite si emotiile ei sunt neingradite.Un romancier nu trebuie sa priveasca literatura ca pe un scop in sine. Nici macar nu trebuie sa cunoasca prea bine acest teritoriu, pentru ca oamenii,care sunt materialul sau,nu se afla acolo. El este un povestas intr-un cort, la tara, si povestile lui atrag oamenii in acel cort. El nu trebuie sa ridice vocea cand trece pe- acolo un invatat. El trebuie sa fie bucuros daca oamenii de rand il asculta cu placere. Cel putin asa am invatat eu din China.

 

Pearl S. Buck, Premiul Nobel pentru Literatura, 1938

Tradus de Mircea Eliade in vara anului 1938, romanul  biografic “Inger  luptator” este povestea fascinanta a tatalui autoarei, misionar crestin, dintr-o severa familie de prezbiterieni, care isi dedica intreaga existenta, austera si lipsita de orice forma de lux sau confort, strainilor pe care ii initiaza in tainele crestinismului.

Andreea Rasuceanu

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *