- autor:Jorge Luis Borges,Dino Buzzati,Ioan T. Morar,Aldous Huxley,Michel Houellebecq,Somerset W. Maugham
- titlu:Pachet Top10+
- views:51
Cartea de nisip, Jorge Luis Borges
„Dacă îl citeşti pe Borges frecvent şi cu atenţie, devii borgesian; a-l citi înseamnă a activa o conştiinţă a literaturii în care el a pătruns mai departe decît toţi ceilalţi.” (Harold Bloom)
Tânărul ofiţer Giovanni Drogo este trimis într-un fort îndepărtat, ca să apere graniţa de nord a ţării, fort de unde nu se zăreşte decât un imens pustiu: „deşertul tătarilor”. În aşteptarea evenimentului vieţii sale, marea invazie şi înfruntarea tătarilor, timpul se scurge monoton, între ceasurile de veghe şi ritmurile impuse de regimul cazon. Ruptura cu lumea de afară devine definitivă, după o permisie când el hotărăşte să aştepte „ceasul de glorie” în fort. Când nimeni nu mai spera, marea confruntare are loc, însă Drogo, bătrân şi grav bolnav, este evacuat în spatele frontului.
În Lindenfeld, un sat săsesc din Banat abandonat de peste două decenii, se fac pregătiri intense în vederea unui spectacol organizat pentru o singură persoană: Klaus Bernath. Acesta părăsise satul în tinerețe fugind în Germania, unde a ajuns milionar. Voia acum să revadă locurile copilăriei. Ca să nu-și dea seama Klaus că aici nu mai locuiește nimeni de mult, fiul său apelează la niște profesioniști pentru a readuce Lindenfeldul la viață.
Minunata lume nouă (1932), al cărui titlu ironic evocă o replică a Mirandei din Furtuna shakespeariană, e o utopie neagră despre o lume a terorii, în care civilizaţia, dominată de tehnică, devine incompatibilă, în ultimă instanţă, cu individualitatea şi libertatea umană. „Sălbaticul“ adus dintr-o rezervaţie din New Mexico în Londra secolului şapte „după Ford“ este la început fascinat de lumea nouă pe care o descoperă, dar sfîrşeşte prin a se revolta. Andre Maurois definea acest roman drept „o utopie terifiantă“.
Eroul romanului Platforma – Michel, 40 de ani, celibatar, funcţionar modest în Ministerul Culturii din Fraţa – pleacă în Thailanda, paradis al turismului sexual. Printre alţi occidentali veniţi să-şi „depuna laptii“ (formula apartine unui personaj), Michel s-ar distinge cel mult prin cinismul şi luciditatea lui, daca nu ar întâlni aici mai mult decât sexul: iubirea pe care nu o mai credea posibilă, şi femeia care i-o daruieşte, Valerie. Este o mare pasiune şi o mare iubire, ce are drept fundal, rând pe rând, luxuriantul decor tropical şi un Paris cenuşiu, aflat parcă sub asediu, terorizat de bandele din cartierele mărginase. Personal, cartea care a făcut scandal în Hexagon a lui Michel Houellebecq,mi-a adus aminte de Insuportabila uşurătate a fiinţei de Kundera.
Vălul pictat este povestea tulburătoare a frumoasei Kitty Fane, care, în urma unui adulter, este forţată de soţul ei, medic bacteriolog, să-l însoţească într-o zonă afectată de holeră din China. În contact cu suferinţa, cu boala şi moartea, eroina suferă o transformare profundă, care o face să-şi reevalueze viaţa şi să înveţe să iubească.
99.70 Lei – 60.00 Lei
L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.
Leave a Reply