Aureliu Busuioc – Pactizând cu diavolul
„Personajul principal al romanului, Mihai Olteanu, naratorul, îşi numeşte confesiunile însemnările unui martor. Biografia sa urmează, până la un punct, linia biografică a autorului. Ar fi însă o greşeală să punem între ei semnul identităţii. Din simplul motiv că eroul a fost modelat după un repertoriu tipologic în care figurează mai mulţi inşi trăitori în epocă. În literatură, aceste persoane se numesc arhetipuri.
Aureliu Busuioc – Unchiul din Paris
„Avem aici romanul despărţirii de obsedantul deceniu. În paralel cu drama unchiului, se desfăşoară povestea de dragoste a nepotului cu o colegă de la medicină, ca un fel de contrapunct tematic. E o povestire agreabilă în genul unui realism cotidian eliberat de convenţionalisme, un realism relaxat şi în bună măsură dezideologizat, dar numai pe partea poveştii de dragoste a medicinistului simpatic ca tânăr din lumea nouă,
indiferent la trecut. Pe măsură ce unchiul înţelege ce s-a întâmplat în Basarabia după plecarea lui, descoperă şi nepotul rănile trecutului.”
Ion Druță – Clopotnița
Clopotnița nu e doar o construcție medievală de cult sechestrată de autorități și arsă, chipurile, de fulger. Împreună cu Hronicul, ea este imaginea metaforică a istoriei și a credinței noastre denaturate și umilite de aceleași oficialitati. Iar întrebarea fundamentală Unde ai fost în seara când ardea Clopotnița? Va fi, din păcate, actuală încă pentru multe generații înainte.
Vladimir Beșleagă – Viața și moartea nefericitului Filimon
Romanul Viaţa şi moartea nefericitului Filimon, scris în 1969-1970 şi publicat abia în 1988, oferă într-o textură încărcată şi convulsivă tragedia profundă a unui neam fracturat în interiorul său, rupt de cadrul organic de viaţă, înstrăinat de relaţiile de rudenie fireşti.
Vasile Vasilache – Povestea cu cocoșul roșu
Povestea cu cocoşul roşu este, în fond, un virulent roman de moravuri, îmbinând caracterul satiric cu cel politic
155.00 Lei – 85.00 Lei
Leave a Reply