Personajul principal este Dorian Gray, in jurul caruia este construit conflictul major al romanului: promisiunea sufletului acestuia in schimbul tineretii vesnice si incercarea lui de a se impaca cu propria constiinta reflectata in portretul sau.
Acest conflict este sustinut de tema principala a romanului, si anume suprematia tineretii si a frumusetii, intr-o societate limitata la suprafata lucrurilor, care ridica la rang inalt aparentele.
Portretul lui Dorian Gray este una dintre cele mai răscolitoare scrieri ale sfârşitului secolului XlX. Personajul principal este un tânăr bogat, fermecător şi naiv, în jurul căruia gravizează două teme: vinderea sufletului pentru o viaţă veşnică şi împăcarea propriei conştinţe cu realităţile din oglindă.
Eroul principal devine disperat când un pictor îi realizează portretul. De abia, atunci îşi dă seama de ridurile îi vor brăzda o dată faţa. Şi-ar vinde şi sufletul numai să rămână frumos. Disperarea lui e defapt o meteahnă socială pe care o denunţă Oscar Wilde.
Dintr-un anumit aspect, cartea este o pledoarie pentru principiul suveranităţii artei care nu ar trebui amestecată cu politica sau cu alte obiceiuri ale vieţii.
El se menţine cast până ce-l cunoaşte pe Lordul Henry Wotton, un prieten cinic, care îi imprimă gustul vieţii. Dorian se aruncă în plăceri egoiste şi rafinate ale vieţii şi atrage mulţi bărbaţi şi femei pe calea păcatului, apoi decade tot mai mult şi are parte de toate formele şi felurile depravării. Evenimentele iau o întorsătură neaşteptată când află că dorinţele mai vechi i s-au împlinit: faţa şi ochii lui păstrează frumuseţea tânărului naiv , dar portretul, pe care îl ţinea ascuns cu grijă într-o cameră secretă, îi arată chipul adevărat, brăzdat de timp şi de fărădelegi. El înţelege că trebuie să-şi schimbe viaţa. Pentru a se spăla definitiv de păcat, trebuie să distrugă teribilul martor al trecutului său, păcatul.
Astfel ca atunci cand se desparte cu cruzime de actrita Sibyl Vane care se sinucide, portretul său se schimbă pentru prima oară: ,,Ai fi putut spune că în jurul gurii exista o trăsătură care trăda cruzime.” Modificările portretului sunt notate pe parcursul a 18 ani, timp în care Dorian cel pictat devine un monstru, ca urmare a tuturor păcatelor adunate în sufletul lui Dorian cel real.
Sfârşitul romanului, care aduce cu stilul gotic din poveştile medievale, îl prezintă pe Dorian Gray într-o postură de moralizator. Există suficiente motive ca cititor să te ridici şi să te priveşti în oglindă.
De acelaşi autor
Leave a Reply