Orlando Barone – Dialoguri Borges-Sabato

UnknownDe Alexandru Cristian

Dialogul este o parte esenţială a vieţii noastre. Omul s-a născut în dialog, primul dialog este  conversaţia copilului  cu mama sa şi cu tatăl său. Dialogul este forma exterioară a sentimentelor unui om, este materializarea gândurilor, sentimentelor şi emoţiilor. Dialogul dintre doi titani este ceva greu de descris.

Doi scriitori mari pot trece peste divergenţele lor prin dialog.Sabato şi Borges au trecut printr-un dialog savuros, o conversaţie împărţită în 7 dialoguri, de valoare platoniciană despre; artă, literatură, muzica, teologie, destin, istorie, ştiinţă şi alte subiecte ce pot incita mintea  a doi scriitori universali. Dialogurile dintre Borges şi Sabato(Diálogos de Borges y Sabato) este o carte pe care nu ai cum să o uiţi prea uşor.

Temele abordate de cei doi sunt atât de complexe încât este greu să le cuprinzi într-o scurtă recenzie.Despre literatură Sabato crede că singurul lucru valabil este cartea, care este scrisă pentru a rămâne, ziarul este un produs care este supus uitării.Despre teologie Borges crede că este o literatură fantastică de o înaltă valoare, iar Sabato crede că este creaţia omului dar şi că poate exista un Dumnezeu imperfect, din cauza lui se pot produce o grămadă de nenorociri în lume, de care lumea a avut parte subliniază Sabato.Ernesto Sabato în ciuda divergenţelor pe care le-a avut cu Jorge Luis Borges, îi recunoaşte acestuia meritul spunând că Borges este un scriitor pentru scriitori ca şi James Joyce.Divergenţa cea mai interesantă a celor doi este legată de romanul Don Quijote de la Mancha a lui Cervantes, opera care tronează de sute de ani peste literatura de limbă spaniolă, opera-rege. Borges în tinereţea sa nu a fost atras de roman, pe când Sabato întotdeauna l-a crezut unul dintre cele mai mari romane ale istoriei literaturii universale, dacă nu cel mai mare.

Cei doi mari scriitori  nu au obţinut niciodată Premiul Nobel.Sabato explică acest lucru prin geopolitizarea acestui premiu, nu contează valoarea, contează poziţia geografică şi dacă într-un an eşti scriitorul potrivit în zona potrivită.Nu contestă că cei care au luat acest premiu sunt mari scriitori dar că pe lângă aceştia s-au strecurat o serie de scriitori care acum sunt uitaţi, scriitori mărunţi.Pentru a fi valoroasă o operă literară  aceasta nu trebuie să fie neapărat de succes.Succesul nu este un indicator al valorii, spune Sabato.

Dialogurile sunt interesante, spumoase, pline de enciclopedism şi goale de politică sau de retorică ieftină.O condiţie a dialogului celor doi , pe care a pus-o Borges, este să nu se vorbească despre politică sau despre peronism versus antiperonism.Cei doi se duelează pe câmpul acesta al dialogului dezvoltând idei şi trasând concepte pe care le-au folosit în operele lor.

Ca oamenii să se înţeleagă ar trebui să dialogheze nu să se lanseze în sterile şi absurde monologuri.Dialogul este ca un impuls, ca un avânt dat unei idei care va ieşi într-o formă bine fasonată din mintea noastră, este ca procesul naşterii ideilor.Atunci când scrii dialoghezi cu tine şi cu cei care te vor citi.Arta dialogului este o artă a supravieţuirii într-o lume plină de singurătate şi de muţenie inexplicabilă.

 

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *