Ascunsul, necunoscutul ne atrage. Fascinaţia fructului interzis va fi întotdeauna mai puternică decât realitatea. Realitatea este plicticoasă, extrem de previzibilă şi presărată cu banalităţi. Omul modern este atras de magie, lumi paralele, de forţe inexplicabile. Tehnologia l-a determinat pe omul modern să devină ocult. Tehnologia este extrem de exactă iar fiinţele umane sunt supuse visării.
Visele sunt expresia subconştientului zic marii psihanalişti. Visul este o revoltă împotriva realităţii banale uneori absurde. Este absurd să ai un program fix, să te rutinizezi fără voie. Progresul societăţilor a dus la regresul libertăţilor. Trebuie să fim liberi pentru a visa şi a spera.
Literatura este o evadare în necunoscut, în intangibil. Ficţiunea este alinarea omului modern. Înconjurat de realităţi exacte şi imediate omul modern devine un spirit gol şi mort. Spiritul aceasta ca să nu piară are nevoie de hrană. Hrana este povestea ireală sau science-fiction. Irealitatea este ca un magnet pentru omul modern. Filmele ne prezintă evenimente de multe ori predictibile. Literatura este un continuu mister până la finalul cărţii.
Avem nevoie să citim pentru a ne suporta existenţa, spunea Sábato. Avem nevoie să citim pentru a putea şti ce trăim şi mai ales de ce. Era în care intrăm este o eră a vitezei, a metamorfozelor fundamentale, o lume veche plină de paradigme noi.
Dorinţa de a citi literatură fantastică s-a născut din neputinţa prezentului. Omul modern se plicitseşte repede, mult prea repede. Un lucru nou devine perimat în ore. Afluxul uriaş de informaţii îl prinde ca un uragan şi îl dezorientează. Uneori informaţiile în cantităţi masive provoacă teamă, panică şi laşitate. De aceea omul se simte liber şi puternic când răsfoieşte o carte. Descoperă împreună cu personajele principale lumea aceea formată din cuvinte şi fraze, construieşte o nouă lume. Fiecare cititor are romanul său. Don Quijote, Război şi Pace, Fraţii Karamazov au sute de mii de autori. Fiecare şi-a imaginat povestea într-un anumit fel. Fiecare a văzut un început şi un final. Foarte mulţi au preconizat şi o continuare.
Literatura modernă este ştiinţifico-fantastică pentru că omul are nevoie să exploreze, să cunoască ceva nou. Lipsa grijei de mâine a dus la ocultizarea omului modern. Atras de organizaţii secrete, loji masonice, ritualuri misterioase, servicii secrete, mafii şi organizaţii oculte fiecare om şi-a imaginat lumea şi realitatea altcumva. Lumea pe care o ştim a devenit o alter mundi, un spaţiu în eter care este învăluit de umbre şi mişcări haotice.
În ciuda ordinei prezente în lumea modernă omul este atras de haos. Haosul creator este o sintagmă des întâlnită. Din nimic devine ceva. Forţa de atracţie a acestei lumi de spectacol este fascinantă. Scriitori din zilele noastre vor trebui să fie cât mai inventivi pentru a împlini aspiraţiile oamenilor către necunoscut.
Misterul şi literatura în secolul XXI vor fi cheia de boltă a înţelegerii civilizaţiei noastre. Fără acestea lumea va deveni un mecanism automat, ilogic, plin cu roboţi ce posedă funcţii biologice.
De Alexandru Cristian
Leave a Reply