Norman Manea – Fericirea obligatorie

1De Alexandru Cristian

A scrie despre societatea comunistă a României este o provocare pentru orice scriitor. Fidelitatea scriituri are ca certitudine realul a ceea ce scrii. Analiza profundă a perversităţii  unei societăţi închise este o curajoasă scrutare a unui scriitor.

Fericirea obligatorie este o carte despre absurdul existenţei în societatea românească sub domnia Dictatorului. Patru nuvele scrise pe teme diferite compun un tablou în care inexplicabilul, haosul şi chiar mirarea sunt culorile principale.

Interogatoriul este o descriere halucinantă despre sistemul represiv din România. Obositorul şi interminabilul interogatoriu la Securitate era o spălare treptată a creierului dar şi o  ucidere a conştiinţei şi a raţiunii. Decerebrarea omului era programată sistematic în lagărele comuniste. Arta interogatoriului era o artă a uciderii sufletului şi minţii cei care eşuau în împlinirea acestei arte treceau la uciderea propriu-zisă.

Biografia robot este o cutremurătoare descriere a fabricării istoriei în laboratoare secrete. Luptători ascunşi aruncaţi în societate pentru a o schimba radical erau pregătiţi la o şcoală specială de formare a tipologiilor umane dar şi a celor sociale. „Victoria acestei mari diversiuni este agresivitatea dintre oameni” Şcoala aceasta pregătea schimbarea societăţii din rădăcini şi naşterea unei societăţi noi pline de avânt distructiv.

O fereastră către clasa muncitoaree este nuvela în care nedreptatea este prezentă la fiecare pas. Clasa muncitoare care trebuia să fie beneficiara noii societăţi comuniste este străbătută de nedreptăţi, umilinţe, dezgust, lehamite. Deciziile aberante ale Conducătorului distrugeau speranţele clasei din care el însuşi făcea parte. Trădarea se plăteşte scump în orice timp istoric. Puterea dictatorului este sfâşiată de  “cozile unui nesfârşit cor al umilinţei şi furiei”.

Trenciul o poveste despre trădări, idile şi adulter în societatea comunistă care controla “atât de bine” moravurile. Subiectele banale ale zilei se împletesc cu aventuri extraconjugale a mai multor familii.

Nuvelele din acest volum sunt un îndemn la fericire. La fericirea că acele timpuri de tristă amintire au pierit şi la speranţa că nu vor mai reveni niciodată. Norman Manea scrie aceste nuvele realist-fantastice în care absurdul, umilinţa, trădarea, prostia şi ignoranţa sunt ridicate la rang de norme sociale ale unei societăţi în esenţă antisocială.

De acelaşi autor

Plicuri li portrete

Order Fericirea obligatorie Preţ @ RON32,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *