Lucrarea de faţă tratează un subiect de mare actualitate care a făcut şi obiectul dezbaterilor, în zilele de 5-8 septembrie 2001, la reuniunea ambasadorilor şi consulilor onorifici ai României, iniţiată de Ministerul Afacerilor Externe. Cu acest prilej a fost analizată evoluţia relaţiilor comerciale externe ale României pe ţări şi zone geografice şi s-au dezbătut şi adoptat o serie de măsuri menite să conducă la impulsionarea exporturilor româneşti şi la reducerea substanţială a deficitului din balanţa comercială. Altfel spus, a fost adaptată o strategie pe termen scurt şi mediu privind dezvoltarea schimburilor comerciale ale României şi continuarea reformei privind politica comercială în spiritul reglementărilor regionale şi internaţionale la care România este parte.
Rezultatul acestor dezbateri se regăseşte în cuprinsul lucrării de faţă la care şi-au adus contribuţia Valer Potra, Aurel Mărăscu, Marius Vitionescu, Radu Zaharia, din cadrul MAE – Departamentul de Comerţ Exterior, precum şi Gabriela Drăgan, Irina Râmniceanu şi Nicolae Sută, cadre didactice de la Catedra de Relaţii Economice Internaţionale – ASE Bucureşti.
Avem convingerea că lucrarea de faţă va servi în primul rând studenţilor şi doctoranzilor preocupaţi de mersul reformei economice în România şi în acest cadru de evoluţia comerţului exterior şi a politicii comerciale româneşti.
Am dori ca lucrarea să trezească însă interes şi în rândul celor care activează în sfera relaţiilor economice externe ale României, fiind cei mai abilitaţi să aprecieze în ce măsură strategiile prezentate în această lucrare îşi vor atinge obiectivele urmărite la nivelul economiei naţionale.
Leave a Reply