Nicolae Grofu – Realizarea scopului şi a regulilor de bază ale procesului penal prin metode şi tehnici ale criminalisticii

Lucrarea Realizarea scopului si a regulilor de bază ale procesului penal prin metode şi tehnici ale criminalisticii reprezintă teza de doctorat a domnului dr. Nicolae Grofu, elaborată sub conducerea ştiinţifică a domnului prof. univ. dr. George Antoniu, la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Române.

Teza de doctorat este cantonată într-un domeniu aparţânând deopotrivă dreptului procesual penal şi criminalisticii, deosebit de important atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic, subiectul fiind de incontestabilă actualitate.

Studiind o bogată literatură de specialitate, română şi străină, precum şi jurisprudenţa în materie, autorul a reuşit să elaboreze o lucrare de cercetare ştiinţifică de dimensiunile unei monografii caracterizate prin acurateţea ştiinţifică a informaţiilor oferite, prin originalitate, contribuţia personală a autorului fiind permanent prezentă, prin propunerile de lege ferenda, dar şi prin modul de identificare a problemelor relevante din punct de vedere teoretic şi practic. În aceeaşi ordine de idei, contribuţia incontestabilă a autorului constă în aranjarea în succesiune logică a instituţiilor juridice tratate şi, în egală măsură, în stilul clar şi precis precum şi în forma de prezentare a ideilor.

Lucrarea Realizarea scopului şi a regulilor de bază ale procesului penal prin metode şi tehnici ale criminalisticii este valoroasă din punct de vedere ştiinţific şi prin tratarea interdisciplinară a diferitelor aspecte privitoare la realizarea scopului şi a regulilor de bază ale procesului penal prin metode şi tehnici ale criminalisticii, precum şi prin prezentarea din perspectiva dreptului comparat a problematicii supuse analizei.

Un alt aspect care conduce la concluzia ca suntem în prezenţa unei adevărate lucrări de cercetare ştiinţifică rezidă în metodologia cercetării, autorul reuşind să realizeze o analiză profundă a problematicii, depăşind cadrul expozitiv. De altfel, propunerile de lege ferenda sunt întemeiate pe o profundă analiză a legislaţiei interne, a reglementărilor la nivel european şi internaţional.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *