Ființele umane trebuie să facă planuri și să conceapă strategii de viitor. Pe măsură ce ritmul vieții noastre devine tot mai rapid, trebuie s-o facem tot mai des și mai iute. Dar sunt predicțiile noastre bune la ceva? Există speranțe de îmbunătățire?
În Semnalul și zgomotul, Nate Silver examinează lumea predicției, cercetând modul în care putem să distingem un semnal autentic într-un univers de date pline de zgomot, mereu mai numeroase. Multe predicții dau greș, adeseori cu mari costuri sociale, întrucât cei mai mulți dintre noi avem o înțelegere precară a probabilității și incertitudinii. Suntem programați să detectăm un semnal și confundăm predicțiile mai sigure de ele cu cele de sporită acuratețe. Dar încrederea excesivă este frecvent cauza eșecului. Dacă modul în care apreciem incertitudinea se perfecționează, predicțiile noastre pot deveni și ele mai precise. Acesta este paradoxul predicției: cu cât privim cu mai multă modestie capacitatea noastră de a emite predicții – și cu cât suntem mai dornici să învățăm din propriile greșeli – cu atât mai mult putem să transformăm informația în cunoaștere și datele în previziune.
Yogi Berra avea dreptate: «e greu să faci prognoze, mai ales despre viitor». În această carte, Nate Silver explică de ce performanțele experților variază de la unele vizionare la altele inutile și de ce trebuie să ne facem planuri pentru situații neașteptate. Lectură obligatorie pentru oricine este preocupat de ceea ce se poate întâmpla pe viitor. RICHARD THALER, COAUTOR AL CĂRȚII NUDGE
Leave a Reply