„La prima vedere, pentru noi, europenii, Yukio Mishima este un Cioran nipon. Scriitorul japonez pune lumea de astăzi în faţa unei oglinzi care îi arată cât de strâmbă a ajuns şi invocă la tot pasul moartea şi sinuciderea. Mishima are însă cu totul alte resorturi decât Cioran în a face apel la moarte (în plus, el nu doar a cochetat cu ideea sinuciderii, ci chiar a pus-o în practică). Cel care îi călăuzeşte gândirea lui Yukio Mishima, oglinda de care vorbeam mai sus, e tradiţionalul cod al samurailor, Hagakure, iar Calea samuraiului astăzi este o odă închinată acestui cod. O carte a morţii, menită să te împace cu perspectiva propriului sfârşit; în descendenţa lui Hagakure, acesta e privit ca „o desăvârşire a vieţii”, iar meditaţia zilnică asupra morţii e recomandată de Yukio Mishima, pentru că asigură igiena mentală şi te ajută să te concentrezi mai bine asupra vieţii.
Din perspectiva normelor etice ale samurailor, valorile existenţelor noastre se schimbă. Totul stă sub semnul onoarei, iar tăria de caracter trebuie să ne călăuzească şi în acţiune, şi în iubire. Desigur, aceste lucruri sunt străine lumii în care trăim, dar poate că, ascultându-l pe Mishima prin vocea calda şi gravă a actorului Constantin Codrescu, vom reuşi să ne oprim puţin din goana bezmetică în care suntem antrenaţi, să ne mai gândim şi la altceva.
O carte care face apologia normelor etice şi de conduită ale samurailor pe plaiurile mioritice? Cum onoarea se găseşte din ce în ce mai puţin pe aceste meleaguri, un curs despre ea este cu siguranţă necesar.”
De acelaşi autor
Leave a Reply