Lucrarea este în concordanţă cu programa şcolară în vigoare. Fluviul ISTORIA, cu cei trei afluenţi ai săi, harta, ilustraţia şi documentul, se revarsă în acest atlas şcolar pentru a oferi cititorului un concentrat de ştiinţă istorică.
Harta reprezintă timpul şi spaţiul istoric din perspectivă tematică şi evolutivă.
Ilustraţia dă viaţă timpului. Fiecare pagină de atlas poartă pecetea unui moment dintr-o anumită perioadă istorică, zugrăvind oameni, fapte, călătorii, războaie, viaţa economică şi artistică etc. Documentul oferă autenticitate istoriei. Fie că este vorba de relatarea unui istoric de acum două mii de ani, de o cronică, de textul unui act de cancelarie domnească sau al unui tratat, documentul este un izvor istoric de necontestat.
Atlasul de faţă, o frescă a unor spaţii istorice, este diferit de oricare alt atlas istoric apărut în spaţiul publicistic românesc, putând constitui un excelent suport didactic pentru lecţia de istorie.
Tematica hărţilor este în concordanţă cu noile programe şcolare pentru clasele V–XII, înscriindu-se în aria curriculară „Om şi societate”. Conţinutul lucrării oferă posibilitatea realizării unor obiective de referinţă care să-i determine pe elevi să identifice informaţiile oferite de hărţile istorice, să folosească tehnici de analiză a documentului scris sau a celui iconic, să utilizeze şi să compare surse istorice de natură diferită — cartografice, documentare, iconografice — referitoare la acelaşi subiect.
Atlasul este echilibrat în ceea ce priveşte raportul dintre istoria naţională şi cea universală, integrând firesc evenimentele istorice româneşti în istoria vremii. Prof. dr. Minodora Perovici
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply