Alexandru Cristian – Milan Kundera sau despre balerini

alex1 (1) (1)-001Destinul lui Milan Kundera este unic. Poet la începutul carierei sale acesta devine un mare romancier. Cel mai mare romancier modern al Europei Centrale. Romancierul se naşte pe ruinele lumii sale lirice, spune Kundera.

A fugi de glorie este ca şi cum a fugi de un destin anume. Kundera a fugit toată viaţa sa de glorie. A dorit să fie un artist solitar, să creeze şi să-i fie cunoscută opera nu în timpul vieţii sale. Pentru un scriitor gloria este groaznică, spune Kundera, iar interviurile sunt o pierdere de timp. Datoria unui scriitor este să scrie nu să vorbească.

Balerinul pe care îl întâlnim astăzi este prezent pe toate drumurile. Este un om dornic de glorie şi de recunoaştere. Acesta se urcă pe o scenă şi face tot ce îi stă în putere pentru a-i eclipsa pe ceilalţi. Exemplul cel mai clar  de balerin este omul politic de astăzi  care este prezent la calamităţi, accidente şi alte tragedii. Balerinul politic promite că va  face totul să schimbe omenirea. Evident niciunul dintre aceşti balerini nu crede în rolul său. Poantele  şi rochia sunt  doar pentru scenă, umflat ca o lebădă în faţa spectatorilor anesteziaţi de frumuseţea falsă a gesturilor sale acesta cade într-un kitsch social. Kitsch-ul este pentru Kundera răul estetic suprem, grotescul transformat în artă.

Demagogia este o cumplită artă. Cu această pseudo-artă mii de oameni au fost minţiţi şi înşelaţi. Demagogul este un povestitor nesincer care spune poveşti unor oameni ce nu pot distinge falsul de adevăr. Falsitatea şi fariseismul noii clase politice europene este taxată profund de Milan Kundera. Disidenţa celor din Est este privită de Milan Kundera cu dezgust şi ruşine. Foarte mulţi s-au proclamat după sfâşierea cortinei mari democraţi. Înainte de acest eveniment  epocal cei care au colaborat cel mai mult cu sistemul comunist au fost actualii balerini sau disidenţii agresivi.

Acuzat că a colaborat cu Securitatea cehă, Milan Kundera ne-a învăţat ce înseamnă demnitatea, a tăcut şi a ignorat. Dacă eşti nevinovat nu trebuie să ţipi în gura mare. Când eşti vinovat conştiinţa te îndeamnă să-ţi urli minciuna. Frica ne îndeamnă să minţim. Milan Kundera ştiindu-se nevinovat a avut curaj şi verticalitate şi a ignorat ca un olimpian toate acuzaţiile.

Balerinul disident este cel care a acuzat comunismul după ce l-a lăudat ca un nou sistem politic mântuitor. Balerinul modern este de fapt fariseul Noului Testament. Balerinul foloseşte judo-ul moral. Orice tehnică pentru a-i pune pe ceilalţi în dificultate este benefică. Cel care de bunăvoie renunţă la venitul său pentru a ajuta un orfelinat nu se duce să ţipe în gura mare ce om devotat comunităţii este. Balerinul va face reclamă oricărui lucru minor pe care-l face. Balerinul modern consideră că lumea a început şi se termină cu el.

Ignorantul balerin cade odată cu timpul victima propriilor lui minciuni şi este  învăluit în  uitare, iar spectatorii rămân dezamăgiţi de ieftinul spectacol pe care l-au privit.

Oamenii politici europeni sunt balerini pentru că se luptă pentru o idee de Europă comună dar nu realizează că Europa nu poate fi niciodată una singură. Nu a fost , nu este şi nu va fi. Balerinul este om politic, artist, poet, scriitor, regizor, medic, avocat, inginer care îşi afişează diplomele pe marile magazine din diferite oraşe europene. Balerinul nu mai are decenţă şi bun simţ.

Milan Kundera este un artist retras pentru că ştie că un om poate fi penibil tot timpul dar măreţ doar o clipă.

Alexandru Cristian

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

2 Responsesto “Alexandru Cristian – Milan Kundera sau despre balerini”

  1. ana spune:

    inainte de „dar, iar, insa, ci”se pune virgula!!!!

  2. lorena spune:

    Cu sau fara virgula, un articol exclent

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *