Fiecare epocă are propriul său mod de a percepe lumea. Lumea de astăzi se închină la demonul vitezei şi uită de ea însăşi spune Milan Kundera. Epoca noastră este o fugă ce este rezumată la câteva colţuri de ziar şi minute de publicitate. Spre ce alergăm?
Alergăm pentru a ne reîntoarce în trecut unde totul era permis şi ascuns. Falsul tabu al epocii noastre a născut o lume în care totul este obsedat de cuvântul spectacol. Toţi trebuie să ne dăm în spectacol pentru a ne simţi cineva.
Lentoarea este prezentă doar în mintea unui observator devastat de viteza lumii moderne. Amorul de altădată este acum frugal şi plin de superficial. Lumea actuală este dominată de oameni moderni ca Pontevin care dezvoltă conceptul de balerini, mai exact exhibiţionişti. Exhibiţionismul este totul timpul prezent în actuala civilizaţie occidentală. A fi narcisist şi exhibiţionist este trăsătura unui balerin autentic. Balerinii doresc să fie în lumina reflectoarelor cu orice preţ.
Vincent şi Julie se îndrăgostesc sincer unul de altul, apoi cad pradă unui penibil des întâlnit în lumea de astăzi, o relaţie sexualizată. Sexul a suprimat iubirea iar să fii iubit fără merit este chiar dovada adevăratei iubiri, spune Milan Kundera. Lumea modernă nu mai cunoaşte frica, pudoarea şi ruşinea pentru că s-a eliberat. Cine s-a eliberat de viitor s-a eliberat de teamă.
Balerinul este un concept cheie în acest roman, este esenţa degradării civilizaţiei noastre. Lentoarea este un roman trist cu accente nostalgice. Kundera deplânge pierderea valorilor esenţiale ale lumii de odinioară, respectul, teama, ruşinea şi pudoarea.
Un roman profund cu accente satirice şi plin de esenţă, Lentoarea este un roman care este de fapt un tablou al lumii de astăzi, o lume ca o scenă plină de balerini şi de curioşi care privesc.
De acelaşi autor:
Leave a Reply