Michael White, autorul excelentelor biografii: Isaac Newton: ultimul vrăjitor şi Leonardo: Biografia unui geniu, revine în atenţia cititorilor cu o lucrare despre unul dintre gânditorii mai putin cunoscuţi, dar care continuă să fascineze: Giordano Bruno.
Filosof şi vizionar, Bruno nu s-a limitat doar la o singură disciplină: mintea sa erudită nu accepta convenţiile epocii şi existenţa unui sistem de gândire unitar.
Aceste calităţi îi atrag protecţia unor personalităţi din epocă, precum Henric al III-lea al Franţei şi Elisabeta a II-a a Angliei, dar în acelaşi timp, intră într-un puternic conflict cu biserica catolică. Întors în Italia, Giordano Bruno este arestat de către Inchizitie, judecat şi condamnat ca eretic.
După aproape opt ani de temniţă şi de torturi repetate, Bruno a fost ars pe rug, la Roma. Ceea ce a rămas din corpul lui a fost zdrobit, iar cenuşa, aruncată.
Toate încercările Inchiziţiei de a face să dispară concepţiile lui Giordano Bruno au fost sortite eşecului.
Gândirea sa a început să cîştige tot mai mult teren: Galileo, Newton, Huygens şi Leibniz au pornit de la ideile sale; maniera lui de abordare multidisciplinară a anticipat strălucitele lucrări din secolul XX, precum cele ale lui Karl Popper; gândirea sa religioasă a fost sursă de inspiraţie pentru radicali precum Spinoza; iar opera sa în domeniul artei memorării a avut un puternic efect, printre alţii, asupra lui William Shakespeare.
O carte ce invită la reflecţie asupra libertăţii spiritului, toleranţei şi sacrificiului de sine în numele unui ideal.
de acelaşi autor:
Leave a Reply