Michael Segal – Psihiatrii de pe strada Fenix

CopertaPsihiatrii de pe strada Fenix reprezintă debutul cu un volum de povestiri al scriito rului, fiind rezultatul a mai bine de 25 de ani de activitate în domeniul psihiatriei.

MICHAEL SEGAL s-a născut în 1957 la Bucureşti. Este absolvent al Institutului de Medicină şi Farmacie Carol Davila, promoţia 1985. Un an mai târziu s-a stabilit în Israel, unde s-a specializat în psihiatrie. Actualmente, îmbină activitatea de psihiatru într-un spital de profil din nordul Israelului cu cea de cercetare. De asemenea, publică articole medicale pe teme din profilul în care activează. Totodată, ocupă postul de conferenţiar la Facultatea de Medicină afiliată Technionului, Institutul Politehnic din Haifa.
A fost pasionat de literatură şi a publicat poezii şi aforisme încă din perioada studenţiei, iar pe la sfârşitul anilor ’70 a scris diverse articole care au apărut în presă.

Cine n-a văzut la un moment dat un om comportându-se ciudat sau chiar acţionând nebuneşte? Ce aţi gândit atunci? V-aţi întrebat de ce se manifestă aşa sau doar l-aţi catalogat şi aţi trecut mai departe indiferenţi? Există oameni care nu rămân impasibili, ci îşi dedică întreaga viaţă ameliorării simptomelor bolilor psihice, iar în unele cazuri chiar reuşesc recuperarea unor astfel de pacienţi. Cei care luptă împotriva unor astfel de  afecţiuni sunt, desigur, psihiatrii.
Uitaţi ce aţi citit în Zbor deasupra unui cuib de cuci ori alte cărţi asemănătoare. Nu vă gândiţi la psihiatrul nebun din Tăcerea mieilor, ciaflaţi mai degrabă cazuri reale întâlnite de un medic. Pentru că eroii acestor povestiri sunt oameni adevăraţi ce au trecut prin traume majore şi care luptă zi de zi cu boala sau cu amintirile.
Este vorba de un şoc posttraumatic, de un sindrom post-comoţie sau de ingerarea unei substanţe toxice? Pentru a descifra cauzele diverselor tulburări, psihiatrul  trebuie să descopere şi să pună cap la cap secvenţe disparate şi aparent neimportante din viaţa pacientului. Procesul se aseamănă cu deducţiile detectivilor din romanele poliţiste, fiind la fel de captivant şi de plin de neprevăzut. S-ar putea ca unul dintre cazurile întâlnite în această carte să vă amintească de o persoană cunoscută; poate fi vecinul, vânzătorul din colţ sau chiar o rudă. Fireşte, numele au fost schimbate…

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *