Le Mémorial de la Shoah (Memorialul holocaustului) din Paris, în colaborare cu Institutul Cultural Român și Societatea de Studii Benjamin Fondane , consacră o amplă și tulburătoare expoziție operei necunoscute a lui B. Fundoianu – poet, eseist, cineast, critic literar și filozof evreu născut în România în 1898, stabilit la Paris în 1923. La 65 de ani de la deportarea sa la Auschwitz, intelectuali și literați francezi și români îl omagiază la Paris printr-un ciclu de conferințe care vorbesc despre fecunditatea unei opere proteiforme, adesea ignorată.
Legăturile lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu) cu mișcările avangardei române și franceze au fost evocate în cadrul unor conferințe la care au participat literații Mircea Martin,Ion Pop, Petre Răileanu, Irina Carabaș, Magda Cârneci. Deși simpatizant al avangardei, B. Fundoianu n-a aderat la spiritul contestatar și estetizant al acestui curent ci s-a investit într-o operă personală, cu ambiția de a exersa poezia ca artă de a trăi.
Expoziția Benjamin Fondane – poète, essayiste, cinéaste et philosophe.Roumanie-Paris-Auschwitz, 1898-1944 , deschisă pînă pe 31 ianuarie 2010 la Memorialul Holocaustului din Paris, prezintă portrete ale scriitorului realizate de Brauner, Man Ray sau Brîncuși, corespondența cu Tzara, Artaud, Sernet, Cioran, fotografii, poeme și alte documente menite să contureaze opera revoltată și destinul tragic ale unui spirit subtil, obsedat de libertate. În urma unui denunț, Benjamin Fondane a fost deportat la Auschwitz unde a fost asasinat în octombrie 1944.
Leave a Reply