Mark Twain se simţea cel mai bine atunci când se afla în mijlocul prietenilor. Casa lui din Hartford era întotdeauna plină, deoarece gazdele erau mereu bucuroase de oaspeţi, iar stăpânul casei era ca o cascadă de bună dispoziţie căruia îi plăcea să se joace şi să răspândească în jur voioşie. Era tatăl perfect, iar cele două fetiţe ale sale, Susy şi Clara, creşteau într-o atmosferă veselă, alături de părinţi care ştiau să le educe prin jocuri atractive, fără constrângerile epocii.
De dragul fetiţelor lui, cărora le plăcea foarte mult să citească tot felul de aventuri năstruşnice, Mark Twain a reluat lucrul la „Prinţ şi cerşetor“, carte pe care o neglijase vreme de trei ani. „Povestea îmi place atât de mult, încât nu vreau să mă grăbesc, ca să n-o termin“, avea să-i mărturisească el unui prieten, încântat de faptul că Susy nu se mai sătura de păţaniile prinţului deghizat în cerşetor şi ale cerşetorului în straie princiare.
În vara anului 1880, Olivia, soţia scriitorului, a adus pe lume cel de-al treilea copil al lor, tot o fetiţă, care a primit numele Jane, după mama lui Twain. Având o motivaţie în plus, umoristul a lucrat şi mai intens la povestea „Prinţ şi cerşetor“, care a văzut lumina tiparului chiar înainte de Crăciunul anului 1881, într-o ediţie frumos ilustrată, dedicată celor trei fetiţe ale sale. Susy, Clara, Jane.
De acelaşi autor
Aventurile lui Tom Sawyer şi Huckleberry Finn. (Colecţia Adevărul) 2 volume
Leave a Reply