Ce este impostura? Este prezentă în lume? Impostura este acţiunea prin care un om ia un loc ce i se cuvine altui om. Din multitudinea de imposturi prezente în lume, consider că cea mai gravă este impostura intelectuală. Nu te poţi juca de-a intelectualul. Un intelectual se formează greu şi se dezvoltă şi mai greu.
Mărturisesc tristeţea cu care am citit cartea lui Marius Ghilezan, ImpostURA-despre snobism şi puterea falsului. Cartea este scrisă pe un ton sarcastic, jovial, critic, este scrisă cu putere. Revolta interioară este provocată nu de modul de a scrie ci de tema expusă. Oare societatea noastră este plină de impostori? Oare sângele vărsat de la Revoluţie este o jertfă în zadar? Sângele uscat nu ne mai glăsuieşte nimic, nu ne mai tresare nici o emoţie.
Veleitarul este simbolul societăţii actuale, acesta are tupeu şi inhibă prin tenacitate, spune Marius Ghilezan. Veleitarul umblă după aprecieri, elogii. Este ambiţios şi ignorant. Veleitarul este personajul arhetipal al cărţii lui Marius Ghilezan. Impostor prin excelenţă acesta îşi măsoară performanţa doar prin kilometrii de tupeu, ne avertizează trist autorul.
Societatea română este plină de impostori. Avem academicieni fără opere, biserici pline de negustori şi nu de preoţi cu har, medici care nu mai respectă jurământul lui Hippocrate din Cos. Între mirare sardonică şi tristeţe am citit această carte. Factorii de mediu influenţează impostura în special în societăţile aflate în tranziţie, ne spune autorul cu un fin simţ sociologic.
Minciuna cu cât este mai mare cu atât e mai credibilă spunea Goebbels. Marius Ghilezan încearcă să demascheze minciuna, parvenirea şi falsitatea din societarea românească. Distrugător al măştilor veneţiene, autorul ne avertizează ca impostura naşte o lume a subumanului, a dedublării, a minciunii, a schimonosirii, a parvenirii.
Civilizaţia modernă decapitează simbolul în opinia lui Marius Ghilezan. Cred că societatea modernă va ajunge să se autodistrugă pentru că decapitează pe lângă simbol şi trecutul. Cine nu cunoaşte istoria este condamnat să o repete, spunea marele Nicolae Iorga. Cartea aceasta este de-a râsu-plânsu, vorba marelui Nichita Stănescu, cu un ochi râdem cu altul plângem. Râdem la scrisul vital şi prietenos al autorului şi plângem la crunta frescă a societăţii.
Fiecare om are patru faţete: cea pe care o arată, cea pe care o simte, cea care crede că este adevărată şi cea adevărată, ne spune Marius Ghilezan. Care este faţa impostorului? Niciuna dintre acestea. Faţa impostorului este o mască fragilă de ceară care imediat se topeşte la focul adevărului. Realitatea tristă este că acest măşti sunt înconjurate de alte măşti care nu au acest foc.
Carte de eseuri sociologice cu intruziuni psihologice, ImpostURA este fără îndoială o carte curajoasă. O carte manifest împotriva hoţiei, minciunii şi a falsităţii. Este o carte care a venit într-un moment istoric optim, includerea ţării noastre în lumea euro-atlantică. O carte ce ne pune în gardă faţă de viitoarele provocări ale istoriei. Societatea noastră va avea măşti dar celelalte societăţi vor descoperi această uriaşă mască care stă deasupra ţării noastre, iluzia adevărului.
„Marius Ghilezan a avut nenorocul, sau poate cã acesta a fost pânã la urmã marele lui noroc, de a fi fost contemporan al despãrţirii apelor. Nouã “erã” se baza pe puterea minciunii şi a imposturii încã de la certificatul ei de naştere, care legaliza un fals strigãtor la cer: victoria Blocul Partidelor Democrate în urma inversãrii rezultatelor reale ale alegerilor din ’46. O demostraţie de forţã pusã la cale nu într-un moment de panicã al regimului, care-ţi simţea spatele asigurat de Moscova, ci cu bunã ştiinþã. O lecţie servitã oricui avea ochi de vãzut şi urechi de ascultat.” (Ghinea Nouraş, Agonia.net)
„The Imposture is a book about the power of the fake. Marius Ghilezan has written an anthropological essay with a personal view and a strong occurrence, just to convince the readers that the power of the great imposters is based on a strong commitment for walloping lies. The author describe in a sensitive mode how they succeed in a public life. He makes a strong review of the black sides of climbers,illusion sellers, mythomaniacs, chameleon-men’s formation. During the book, the author ask the readers if they understand why the public is captivate by this kind of people. (less)” Goodredears
Adauga in cosul de cumparaturi.
Adevarat cum poti fi analist fara cultura!
Suntem prea toleranti cu impostorii.