Premiul Nobel pentru Literatură, 2010
„cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale”
De Ovidiu Dima
Roger Casement, eroul din Visul celtului, una dintre ultimele cărţi ale lui Vargas Llosa, este un etalon al ratărilor. Deşi soarta l-a ajutat, el fiind un britanic fără şcoală, viaţa l-a făcut să devină un neadaptat şi un looser de profesie. Uns diplomat într-un Congo în fierbere, deplânge colionalismul care i-a dat un job. Luptă pentru abolirea sclaviei, cinste lui, dar işi subminează misiunea şi asta îl transformă într-un personaj grobian.
Imperiul l-a menţinut printre privilegiaţi şi i-a dat o a doua şansă, atunci când în îndepărtatul Amazon este trimis să slujească de departe interesele Coroanei şi implicit ale industriaşilor britanici. Fire rebelă, îşi răstoarnă a doua oară condiţia, prin acţiuni de infamie dezgustătoare.
Este cel mai prost roman al lui Vargas Llosa. Chiar dacă structura narativă e pe stilul său, cartea începe cu personajul în închisoare, de te face permanent să te întrebi de ce a ajuns acolo, şi se termină printr-un eşec de proporţii. Eroul duce o luptă necâştigătoare pentru independenţa Irlandei, nefiind de partea celor cu viziune.
Probabil autorul a vrut să pună o tuşe aparte pe un caracter abraziv, pentru a ne face să ne gândim cât de şlefuiţi suntem, totuşi.
De acelaşi autor:
Cine l-a ucis pe Palomino Molero?
Scrisori către un tânăr romancier
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply