- aparitie:2013
- editura:Polirom
- autor:Maria, Regina României
- slider_style:default.css
- slide_redirect_url:http://www.bookiseala.ro/?p=109537
- views:39
- nr:1840
- titlu:Însemnări zilnice. 4 volume
159.80 – 135.00 Lei
Maiestatea Sa Maria, Regină a României, Principesă a României, Principesă de Edinburg şi de Saxa Coburg şi Gotha, născută Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg şi Gotha (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, Sinaia, Regatul României), a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, consoarta regelui Ferdinand şi regină a României. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.
A fost supranumită de popor „Mama răniţilor“ şi „Regina-soldat“, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte, a lucrat direct pe front în spitale de campanie sau a coordonat activitatea unei fundaţii de caritate. De asemenea, regina este cunoscută şi pentru activitatea diplomatică asiduă pe care a dus-o în favoarea României, dupã terminarea Primului Rãzboi Mondial, dar şi pentru faptul că a fost o iubitoare şi o susţinătoare a artelor.
Însemnări zilnice. 1 ianuarie-31 decembrie 1925
În ianuarie 1925, regele Ferdinand se îmbolnăvelte şi suferă o intervenţie chirurgicală. Este doar începutul unui an tumultuos, care se va încheia cu a doua renunţare la tron, de data aceasta acceptată unanim, a principelui moştenitor Carol al II-lea. Bucuria provocată de apariţia în Statele Unite a articolelor reginei Maria, în care aceasta îşi împărtăşeşte opiniile despre regalitate, bărbaţi, modă sau căsătorie, este umbrită de criticile cu care aceste articole sunt întâmpinate în Europa. În însemnările sale, regina vorbeşte despre problemele din viaţa politică, despre abdicarea lui Carol şi convalescenţa regelui, dar şi despre pasiunea sa pentru flori sau despre vizitele în Regatul sîrbilor, croaţilor şi slovenilor, în Anglia şi Franţa.
Însemnări zilnice. 1 ianuarie-31 decembrie 1926
În 1926, familia regală a primit două lovituri grele. Mai întâi, în plină criză dinastică, adversarii săi au declanşat o campanie de denigrări la adresa reginei şi a prim-ministrului Brătianu. Apoi, regele Ferdinand a fost diagnosticat cu cancer, iar starea sa de sănătate a determinat-o pe regină să-şi întrerupă călătoria oficială în Statele Unite. Însemnările
reginei Maria reflectă atât evenimentele politice – lupta pentru putere a diferitelor partide şi schimbările de guvern, cât şi viaţa ei cotidiană cu hobbyurile, descoperirea religiei Baha’i sau micile bucurii şi necazuri ale rudelor şi prietenilor.
Însemnări zilnice. 1 ianuarie-31 decembrie 1927
Anul 1927 a fost marcat de dizolvarea a două guverne şi de dispariţia a două figuri istorice: regele Ferdinand şi I.I.C. Brătianu. Lupta pentru putere, tensiunile dintre Casa Regală şi partidele politice determinate de dezmoştenirea principelui Carol sau de educaţia principelui Nicolae, dar şi relaţiile adesea complicate dintre membrii familiei regale – toate acestea se regăsesc în jurnalul reginei Maria, alături de întâmplări din viaţa de zi cu zi.
Însemnări zilnice. 1 ianuarie-31 decembrie 1928
După decesul lui Ion I.C. Brătianu la sfârşitul anului 1927, Partidul Naţional Liberal a început să piardă teren, opoziţia intensificându-şi campania politică. Efectele acesteia s-au văzut în 1928, an marcat de Marşul asupra Bucureştiului organizat de Partidul Naţional Ţărănesc şi de instalarea primului guvern condus de Iuliu Maniu. Lupta pentru putere, criza dinastică acutizată de divorţul dintre Carol al II-lea şi principesa Elena, dar şi relaţiile adesea complicate dintre membrii familiei regale, toate acestea se regăsesc în jurnalul reginei
Maria, alături de întâmplări din viaţa de zi cu zi.
L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.
Leave a Reply