Un număr de 70 de cărţi din plumb, cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, au fost găsite într-o peşteră din Iordania. Experţii care le analizează spun că documentele, unele dintre cele mai vechi scrieri creştine, ar putea fi o descoperire majoră în istoria creştinismului, scrie presa internaţională, citată de Hotnews.
„Analizăm o descoperire foarte importantă şi semnificativă, poate cea mai importantă descoperire din istoria arheologiei,” a spus al-Ziad Saad, director la Departamentul iordanian de Antichităţi. El a explicat la BBC că s-ar putea ca textele să fi fost făcute de unii dintre primii creştini, în deceniile imediat următoare crucificării lui Iisus.
David Elkington, şeful unei echipe britanice de cercetători a declarat: „Este un uimitor ca avem aceste obiecte care ar fi putut fi atinse de primii sfinţi ai Bisericii„, scrie Daily Express.
Fiecare dintre cele 70 de cărţi are între 5 şi 15 pagini, legate prin inele de plumb şi au mărimea unui card de credit.
Textele sunt scrise în ebraica veche. O primă analiză a metalului arată că unele cărţi datează încă din primul secol după Hristos.
Dacă cercetări ulterioare vor confirma autenticitatea acestora, scrierile ar reprezenta cea mai mare descoperire după Manuscrisele de la Marea Moartă găsite în 1947.
În jurul acestor scrieri au apărut deja dispute. Se pare că au fost descoperite într-o peşteră din Iordania de un beduin iordanian. Acum, autorităţile iordaniene le revendică după ce au fost duse în Israel între 2005 şi 2007. Dar, un beduin din această ţară spune că sunt ale familiei sale încă de acum 100 de ani.
mda