Premiul Nobel pentru Literatură, 1934
„pentru îndrăzneața și ingenioasa renaștere a artei dramatice și scenice„
În Sicilia tradiţionalistă de acum un secol, o femeie măritată poartă o corespondenţă inocentă cu cel mai popular intelectual şi politician al oraşului. Soţul o surprinde şi, acuzând-o de adulter, o alungă din casă; propriul tată o reneagă şi, temându-se de oprobiul public, se încuie într-o încăpere pe care refuză s-o părăsească altfel decât cu picioarele înainte. Ea îşi dedică noua viaţă alinării suferinţelor mamei şi surorii sale, însă cei doi bărbaţi care au provocat toate aceste suferinţe nu îi lasă nici o clipă de linişte.
Între sentimentul datoriei şi legile sociale, între raţiune şi pasiune, o femeie se zbate să supravieţuiască.
„În romanul Exclusa, Pirandello descrie paradoxul creat de legile ce guvernează viaţa socială, nepăsătoare în privinţa adevărului şi atente doar la compoziţia formală a conflictelor.”
Pierluigi Adami
„Trama din Exclusa, demonstraţie geometrică a unui paradox, nu epuizează fascinaţia acestui prim roman pirandellian, roman plin de tensiune, populat cu personaje construite cu precizie şi cruzime într-o dimensiune deja teatrală şi, totuşi, în stare să poposească asupra unor descrieri de natură luminoase şi senine sau asupra unor peisaje ale inimii în care individual îşi descoperă însingurarea.”
Luigi De Bellis
De acelaşi autor
Şase personaje în căutarea unui autor
Leave a Reply