În anul apariţiei multor cărţi-confesiuni, „Jurnal” Oanei Pellea, ” Trenul de Trieste ” – Domnica Rădulescu, „Confesiunile unui cafegiu” – Gheorghe Florescu, a trecut aproape neobservat romanul aproape autobiografic al Ludmilei Shumilov: „Arlechinada„. Subiectul cărţii este ancorat în plină epocă de teroare comunistă, când frumoasa actriţă Lia Darian se îndrăgosteşte de tânărul ofiţer de securitate, Paul Roman, extrem de seducător, dar dur şi nemilos.
Ceea ce editorii au prezentat drept o altă faţetă a ,,Podurilor din Madison County”, pe variantă comunistă, nu este decât un roman al cruzimii în care victimele nu sunt atât de inocente cum par, iar călăii pot juca şi roluri de salvatori. Un roman cutremurător despre o lume care nu şi-a pierdut încă urmele vulcanilor noroioşi.
Un roman foarte profund desi asa de antrenant ca nu poti sa o lasi din mana cartea.Niste personaje tari, mai ales maiorul de securitate, tip dur si influent, dar si educat,rafinat, ceva mai rar pe la noi, comunism sau neo-comunism, seamana cu Hans Landa, nazistul SS din ultimul film al lui Tarantino, Inglorios Basterds
tare de tot cartea, nu zici ca e scrisa de un roman
Toata lumea vorbeste de aceasta carte. Am imprumutat-o de la profesoara mea de lb romana care chiar ne-a recomandat-o in CLASA, ceea ce nu a mai facut nicioadata pina aacum, spunand ca noi tinerii vom fi fascinati de ea. De doua saptamani o dam de la unul la altul, toata clasa 12.