Război şi pace este considerat a fi cel mai mare roman scris vreodată, remarcabil prin complexitate şi unitate, un roman istorico-psihologic de mari proporţii. Pe pânza sa vastă, se ţes poveştile a peste 500 de personaje, dintre care unele sunt istorice şi altele fictive. Povestea lui Lev Tolstoi
se deplasează de pe planul vieţii de familie către cartierul general al lui Napoleon, de la curtea Ţarului Alexandru I al Rusiei pe câmpul de luptă de la Austerlitz şi Borodino. Romanul a fost scris în scopul de a explora teoria lui Tolstoi despre istorie, în special despre lipsa de importanţă a unor indivizi precum Napoleon sau Alexandru.
Surprinzător, Tolstoi nu a considerat Război şi pace a fi un roman, după cum nu considera marile opere de ficţiune ruseşti scrise până în acel moment ca fiind romane. Această concepţie este mai puţin surprinzătoare dacă luăm în considerare că Tolstoi a fost un romancier al şcolii realiste, care considera romanul ca fiind o fundaţie pentru examinarea problemelor sociale şi politice din viaţa secolului al XIX-lea. Război şi pace nu întrunea aceste condiţii, romanul reprezentând pentru Tolstoi un poem epic în proză.
Lev Tolstoi a studiat dreptul şi limbile orientale. La mijlocul studiilor a renunţat însă şi a plecat la Sankt Petersburg şi la Moscova. După ce a făcut multe datorii la jocuri de noroc, Lev şi-a însoţit fratele cel mare în Caucaz, unde s-a înrolat în armata rusă. La vremea respectivă, Tolstoi a început să scrie literatură. Din punct de vedere artistic, Tolstoi a fost unul dintre giganţii literaturii ruse a secolului al XIX-lea.
De acelaşi autor
Anna Karenina. (Colecţia Adevărul) 2 volume
Leave a Reply