Posted by
Ilă Citilă on Iun 12, 2015 in
News alert |
0 comments
- titlu:Lectură publică la Brașov: Eschiva, de Vlad Drăgoi
- views:93
Marţi, 16 iunie, ora 18.00, la Librăria Humanitas din Braşov (Piaţa Sfatului nr. 16), în cadrul CenaKLUbului TIUK (nr. 46), Vlad Drăgoi va citi din cel mai nou volum de poezie, Eschiva, apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Ramona Hărșan, Adrian Lăcătuș.
Moderator: Mihail Vakulovski, coordonatorul CenaKLUb TIUK
„E aproape de jumătatea filmului Janosik. Prawdziwa Historia o secvenţă în care, după ce îl umileşte pe un nobil într-o bătaie cu săbii, camera se mută pentru cîteva secunde pe haiducul Janosik şi în nu mai mult de o secundă au loc două tăieri de peliculă care dau fazei un efect foarte înălţător aşa, întîi îl vezi pe Janosik cum se uită aproape în obiectiv, apoi apare sacadarea şi el se uită eroic în altă parte, cu simfonie de victorie în el. Are cartea mea Eschiva ceva din percutanţa unei astfel de scene, are şi ceva din eleganţa cu care dă din mînă mentatul Harkonnen din Dune 2000, are şi ceva din cum făceau şlagăr frumos Bad Boys Blue, mai exact McInerney cu mustăcioara lui diacronic greşită şi cu privirea plină de profunzimi patetice, dar şlagăr frumos oricum, frumos şi trist, şi tumult, foarte mult tumult înEschiva, să fie război? Nu pot fi sigur, e doar ce se poate găsi în inima mea.” (Vlad Drăgoi)
„Volumul lui Vlad Drăgoi pare, la început, un exerciţiu de (i)moralitate. Landoul din poemul care dă titlul cărţii este lăsat să alunece «spre vulcăniţă pîrîu», iar limbajul în care sunt învelite biografemele se pliază pe un colocvial căutat. Important mi se pare faptul că autorul îşi asumă fără ezitare atît părţile clare, cît şi pe cele destul de tulburi ale eschivei. Pe lîngă onestitate – pe care o simt profundă – şi asumarea unui anumit tip de discurs ce ar putea să-i atragă critici, Vlad Drăgoi reuşeşte să treacă de la fronda începutului de carte spre un discurs profund, care aduce hălci întregi de suflet crud pe masă.” (Radu Andriescu)
„De la ce anume vrea să se sustragă Vlad Drăgoi? De la responsabilitatea de a atrage atenţia, de la momentul de judecată în care «pulsează inima făcută rea». Ce mai rămîne în intervalul în care punctele de contact sînt defazate? Rămîne bucuria naivă, care e cea mai reală şi mai înduioşătoare. O carte emoţionantă – de la sintaxă, pînă la vibraţiile care «muşcă apăsat din stern». Cui i-a plăcut Metode, cartea asta o să-i placă şi mai mult. Cui nu i-a plăcut, nu are cum să nu-i placă.” (Alex Văsieş)
Vlad Drăgoi s-a născut în 1987, la Codlea, unde trăieşte şi acum. A urmat cursurile Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul de proză
Istoria artelor sau memoriile unui veleitar incognito la editura ieşeană Lumen, în 2009. În 2013 a urmat volumul de poezie
Metode, la Casa de Editură Max Blecher.
L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.
Leave a Reply