Dan Mircea Cipariu Ne plângem tot mai mult de rezultatele dezastruoase de la BAC, de faptul că suntem pe primul loc european la analfabetism (conform unui raport al Comisiei Europene, 6% dintre români nu ştiu carte, faţă de 2% în Bulgaria şi 1% în Ungaria!), de lipsa reperelor morale şi de incultura majorităţii politicienilor. Modelul public promovat de televiziunile şi radiourile comerciale este din ce în ce mai tabloidizat, fără minime repere de bun simţ şi de informaţie culturală. Consiliul Naţional al Audiovizualului, deşi dă amenzi peste amenzi atunci când sunt încălcate norme deontologice, este depăşit de fenomenul tabloidizării. Nici cele două comisii de cultură şi mass-media ale Parlamentului nu fac nimic pentru stăvilirea prostului gust prin programele televiziunilor şi ale radiourilor. Aşteptam ca prevederea cu programe culturale şi info-educaţionale, obligatorii pentru canalele informative şi generaliste, să se aplice, dar, până acum, n-a fost să fie!
Una dintre prietenele mele de pe facebook, Lilick Auftakt, a postat pe peretele ei, sâmbătă, 10 septembrie 2011, următorul mesaj: „Pâine şi circ” – Astăzi, Realitatea Tv şi politicienii ne dau ceva circ, pe un scenariu scris de Sebastian Lăzăroiu. Show-ul denumit „TESTUL BOGĂŢIEI”, cu protagonişti politici din zona claunilor Pleaşcă, Paleologu, Marinescu-Bideu, Prigoană-gunoi. Sincer, nu ştiu ce caută aici oameni serioşi ca Tudor Ciuhodaru sau Mariana Câmpeanu. Să înţeleg că toate partidele erau cumva obligate să participe şi noi i-am sacrificat pe cei doi?”.
Este doar unul dintre zecile de exemple de programe tabloidizate ale televiziunilor din ultima vreme, interesate mai de grabă de circul mediatic al morţilor şi al miliardarilor agramaţi decât de marile valori ale românilor şi de România profundă, care nu se vede la televizor.
Cartea şi produsele culturale, evenimentele de artă şi cele ştiinţifice sunt ocultate ori, în cel mai fericit caz, expediate în ştiri la fel de tabloidizate. În afara celor două canale specializate, TVR Cultural şi Radio România Cultural, cultura vie nu există în audio-vizualul românesc. Şi acest fapt se vede din ce în ce mai mult în discursul public, din ce în ce mai sărăcăcios stilistic şi în idei. Un fapt care ne costă pe toate liniile: deficit de democraţie, de educaţie şi de cultură, excedent de false valori!
Ar trebui ca tot mai multe voci ale societăţii civile să ceară CNA şi comisiilor de specialitate ale Parlamentului programe culturale, info-educaţionale, artistice şi spirituale obligatorii în grilele canalelor de informaţii şi ale celor generaliste. Ar fi un minim pas spre o societate normală, cu scaun la cap!
Leave a Reply