Posted by
Ilă Citilă on mart. 17, 2012 in
Istorie |
0 comments
- titlu:Marea divergenţă. China, Europa şi naşterea economiei mondiale moderne
- autor:Pomeranz, Kenneth
- aparitie:2012
- editura:Polirom
- slider_style:default.css
- slide_redirect_url:http://www.bookiseala.ro/kenneth-pomeranz-marea-divergenta-china-europa-si-nasterea-economiei-mondiale-moderne/72532.html
- views:49
Pentru contribuţia esenţială la istoria lumii moderne, volumul profesorului american
Kenneth Pomeranz
a fost distins cu John K. Fairbank Prize în East Asian History (2000) şi cu premiul pentru cea mai bună carte a anului 2001 oferit de World History Association.
De ce doar în nord-vestul Europei a început o dezvoltare industrială susţinută, în ciuda faptului că până spre jumătatea secolului al XVIII-lea a existat o surprinzătoare similitudine de dezvoltare între Europa şi estul Asiei? În secolul al XIX-lea, divergenţa Europei faţă de restul Lumii Vechi s-a datorat în mare parte zăcămintelor de cărbune, ceea ce a favorizat dezvoltarea industriilor mari consumatoare de combustibil. Pe de altă parte, anumite conjuncturi globale au transformat Americile într-o sursă de produse primare şi au permis astfel Europei de Nord-Vest să înregistreze o creştere spectaculoasă a populaţiei, să se specializeze şi mai mult în manufacturi şi să folosească forţa de muncă implicată anterior în agricultură. Kenneth Pomeranz urmăreste întreaga istorie modernă, facând paralele interesante între Europa şi estul Asiei (de la populaţie şi acumularea de capital la investiţii, consum şi tehnologie) şi oferind explicaţii argumentate şi atractive prin exemplele invocate pentru dezvoltarea europeană.
Cuprins:
Variaţiuni ale istoriei centrate pe Europa: demografia, ecologia şi acumularea • Europa înaintea Asiei? Populaţia, acumularea de capital şi tehnologia în explicarea dezvoltării europene • Munca în familie în China şi în Europa: „involuţie” şi „revoluţie industrioasă” • De la un nou etos la o noua economie? Consum, investiţie şi capitalism • Importanţa factorilor evidenţi: cererea de bunuri de lux, capitalismul şi colonizarea Lumii Noi • Competiţia dintre state, violenţa şi sistemele statale: în ce sens nu au avut şi în ce sens au avut importanţă • Dincolo de Smith şi Malthus: de la constrângerile ecologice la dezvoltarea industrială susţinută • Defrişările şi epuizarea solului în China: câteva comparaţii cu Europa • Abolirea constrângerilor funciare: Americile ca un nou tip de periferie
Adauga in cosul de cumparaturi.
L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.
Leave a Reply