Julia Kristeva – Noile maladii ale sufletului

Practica psihanalitică recentă descoperă „noi pacienţi”. Dincolo de aparenţele clasice, isterie sau nevroză obsesională, rănile narcisice, riscurile psihozei, simptomele psihosomatice indică toate o deosebită dificultate de a reprezenta. Spaţiul psihic, camera aceasta obscură a identităţii noastre în care se reflectă totodată blazarea, bucuria şi libertatea omului occidental, este oare pe cale să dispară? Ansamblul acesta de studii ridică o întrebare alarmantă, care dezvăluie nu numai o urgenţă terapeutică, ci şi o problemă a civilizaţiei.
Cum să nu vedem, de exemplu, că „întoarcerea religiilor” antrenează după sine o recitire a Bibliei şi a Evangheliilor? Că artele şi literatura se arată într-o lumină nouă? Că neliniştea sexuală şi metafizică a femeilor din Europa este indiciul unei mutaţii profunde în miezul ideologiilor falimentare ale vechiului continent?
Sunt aceste „noi maladii ale sufletului” nişte promisiuni ale creativităţii? Poate, dar cu condiţia de a le asculta, de a le analiza, de a le scrie.
Julia Kristeva

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *