Indiile negre Acoperind un interval de timp de peste zece ani, acest roman urmăreşte aventurile comunităţii miniere Aberfoyle, de lângă Stirling (Scoţia). După ce citeşte o scrisoare primită de la un fost coleg, inginerul James Starr porneşte spre vechea mină Aberfoyle. Aici Starr îl întâlneşte pe Simon Ford, care, împreună cu familia (soţia Madge şi fiul Harry), trăieşte într-o căsuţă, chiar în inima minei… Şi este uimit să constate că Ford nu este un simplu miner, ci unul care a descoperit un important zăcământ de cărbune… O dată cu această descoperire, oraşul Stirling devine din nou prosper dezvoltându-se din ce în ce mai mult în jurul lacului Malcolm. Povestea prinde iarăşi viaţă când apare în prim-plan un nou personaj, orfana Nell. Ea este găsită în mină de către Harry şi adoptată apoi de familia minerului Ford. Însă fata ascunde un mister. Din păcate, nu îşi poate aduce aminte decât că nu a crescut în altă parte decât în acea mină…
Goana după meteor
Deşi a fost scris în 1901, romanul „Goana după meteor” a fost publicat abia în 1908, la trei ani după moartea autorului, fiind unul dintre cele şapte romane postume care au fost modificate semnificativ de către fiul romancierului, Michel Verne.
E povestea rivalităţii dintre doi astronomi amatori dintr-un orăşel. Ei sunt martorii căderii unui meteor şi doresc să-şi asume meritul descoperirii separat. Iar când în scenă apare un alt om de ştiinţă, de data asta un inventator excentric, cei doi îşi dau seama că meteoritul căzut în localitatea lor nu este o simplă bucată desprinsă dintr-un corp cosmic, ci o adevărată comoară. Se crede că acest personaj, inventatorul, este născocirea lui Michel, fiul lui Verne…
Şi această carte, precum toate scrierile semnate Jules Verne, a prezis ceva important: Statele Unite ale Americii numără astăzi 51 de state (faţă de 46 câte erau la momentul publicării cărţii, în 1908).
De acelaşi autor
Casa cu aburi. (Colecţia Adevărul)
Leave a Reply